Slotervaartziekenhuis kaapt personeel weg bij concurrenten

AMSTERDAM, 23 jan. – Het Slotervaartziekenhuis heeft opschudding veroorzaakt in de ziekenhuiswereld door personeel weg te kapen bij concurrerende ziekenhuizen in de regio Amsterdam. Het stuurde in december rond de duizend flyers naar werk- en privé-adressen van onder meer verpleegkundigen intensive care, spoedeisende hulp en oncologie. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) spreekt van een ‘agressieve actie’.

De vereniging zegt begrip te hebben voor de nood aan verpleegkundige specialisten onder Nederlandse ziekenhuizen, maar laakt het bij elkaar wegkapen van personeel. ‘Dit soort agressieve acties op elkaars terrein vinden wij niet sjiek. Het is een probleem dat de hele sector parten speelt, niet alleen het Slotervaartziekenhuis. Om dan maar personeel bij elkaar weg te gaan kopen is niet de oplossing.’

Het Slotervaartziekenhuis kocht via Cegedim Dendrite, een dienstverlener in de farmaceutische industrie, adressenbestanden op van verpleegkundigen in de regio Amsterdam. Aan de hand van de persoonlijke gegevens benaderde het ziekenhuis onder meer verpleegkundigen van het Academisch Medisch Centrum, het BovenIJ Ziekenhuis, het Sint Lucas Andreas, het VU Medisch Centrum en het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG). Volgens het Slotervaartziekenhuis heeft de actie tot nu toe geleid tot tien nieuwe werknemers.

De betrokken ziekenhuizen noemen de wervingscampagne ‘onfatsoenlijk’. ‘Je hebt een gentlemen’s agreement tussen ziekenhuizen dat je niet elkaars personeel gaat wegsnoepen’, zegt een OLVG-woordvoerder. ‘Concurreren doe je op basis van een kwalitatief hoogstaand ziekenhuis, niet door elkaar in de wielen te rijden.’

Aysel Erbudak, bestuursvoorzitter van het Slotervaartziekenhuis, zegt weinig van de commotie te begrijpen. Volgens Erbudak is de actie bedoeld als antwoord op de steeds grotere macht van de detacheringsbureau’s in de gezondheidszorg, die met hogere salarissen en extra premies verpleegkundigen weglokken uit de ziekenhuizen. Die verpleegkundigen worden vervolgens tegen duurdere tarieven weer aan de ziekenhuizen terug verhuurd.

Volgens Erbudak doen de andere ziekenhuizen aan symptoombestrijding. ‘Door alleen maar zaken te blijven doen met de detacheringsbureau’s los je het tekort aan verpleegkundigen niet op. En achterover leunen en af en toe een vacature plaatsen helpt al helemaal niet.’ Het Slotervaartziekenhuis zegt te willen gaan werven in Duitsland, dat een overschot aan hoogopgeleid verpleegkundig personeel heeft.

Onder Nederlandse ziekenhuizen is al enige jaren een concurrentiestrijd gaande om gespecialiseerde verpleegkundigen. Minister Klink (CDA, Volksgezondheid) haalde maandag in de Tweede Kamer al uit naar ziekenhuizen die personeel bij elkaar wegkopen om het eigen tekort op te vullen. Volgens de minister dragen de ziekenhuizen zo niet bij aan een oplossing voor het Nederlandse gebrek aan verpleegkundige specialisten op afdelingen als nierdialyse, intensive care en anesthesie. Klink reageerde daarmee op vragen van de SP over het Amsterdamse Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, waar verpleegkundigen een bonus van duizend euro opstrijken als ze een nieuwe collega aandragen.