Nationaal beleid voor hepatitis B

Bron: Flickr, Pacific Northwest National Laboratory
Bron: Flickr, Pacific Northwest National Laboratory

AMSTERDAM, 8 februari – Experts willen een landelijke aanpak om chronische hepatitis B en C bij immigranten in Nederland op te sporen. De huidige aanpak is te beperkt. Experts van onder andere het Nationaal Hepatitis Centrum (NHC) en het centrum van infectiebestrijding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hebben daarom een rapport bij de Gezondheidsraad ingediend. Het rapport wordt daar morgen besproken.

“Het gaat om bewustwording”, zegt Marijke Mostert, projectcoördinator voor het NHC en medeauteur van het rapport. “Veel mensen weten niet dat ze hepatitis B of C hebben.” De symptomen blijven lang onzichtbaar, maar de aandoeningen kunnen uiteindelijk leiden tot leverfalen en leverkanker. Het rapport bespreekt de kosten, het bereik en het effect van eerdere projecten, zoals ‘China aan de Amstel’. Dit project is nu gaande en probeert Chinezen in Amsterdam voor te lichten en eventueel te testen.

Het bereik van dit soort projecten is beperkt. Het blijft door de huidige aanpak afhankelijk van lokale initiatiefnemers. ‘China aan de Amstel’ is ondernomen door de GGD Amsterdam en lokale Chinese instellingen. Een landelijk, uniform beleid zou beter zijn, zo vertelde Jim van Steenbergen eind januari al aan NAP Nieuws. Van Steenbergen is onderzoeker en epidemioloog bij het RIVM en medeauteur van het rapport.

Hans Houweling, secretaris van de Gezondheidsraad, bevestigt dat de commissie Infectie en immuniteit morgen het rapport zal bespreken. Dan zal blijken of er een advies aan de minister uitgebracht moet worden. Gewoonlijk wacht de Gezondheidsraad op een verzoek van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, maar in belangrijke gevallen kan het zijn dat er zonder een vraag advies wordt gegeven.

Groepen die verhoogd gevaar lopen zijn immigranten die zelf of wier ouders naar Nederland geëmigreerd zijn. In Zuidoost-Azië en tropisch Afrika komt hepatitis B met veertig keer zo veel voor als in Nederland volgens het blad Medisch Contact in december vorig jaar. Hoewel de virussen gemakkelijk te bestrijden zijn als seksueel overdraagbare aandoeningen, zijn de gevolgen erger als ze worden overgegeven van moeder op kind tijdens de zwangerschap. Immigranten uit landen waar de virussen veel voorkomen, hebben dus een verhoogde kans om drager te zijn.

Voor meer informatie over ‘China aan de Amstel’, lees dit artikel.