Steeds drukker bij Juridisch Loket

Er wordt steeds vaker een beroep gedaan op het Juridisch Loket in Amsterdam. In 2012 is het totale aantal contactmomenten met 17,1 procent gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. Dat is hoger dan de landelijke stijging van 12 procent.

De organisatie voor gratis juridisch advies, die in 2006 in de plaats kwam van de Bureaus voor Rechtshulp, kreeg in 2012 in Amsterdam 66.643 juridisch gerelateerde verzoeken te verwerken. Landelijk werden er in de dertig vestigingen in totaal 858.000 vragen gesteld.

Meer bezoeken, minder e-mails
Volgens landelijk woordvoerder Sanne Hazenberg-Paulus is de stijging onder andere het gevolg van de economische crisis. “We zien een grote stijging op het gebied van arbeidsrecht. Mensen komen naar ons toe voor advies als ze zijn ontslagen.” Een andere oorzaak is de ingevoerde maatregel van Diagnose en Triage. Sinds 1 juli 2011 kunnen rechtzoekenden daardoor een korting van 51 euro op de eigen bijdrage aan de rechtsgang krijgen, als ze eerst het Juridisch Loket bezoeken en dan worden doorverwezen naar een advocaat.<img src="http://napnieuws.nl/wp-content/uploads/2013/01/DSCF0296-300×224.jpg" alt="Juridisch Loket steeds drukker bezocht
Juridisch Loket steeds drukker bezocht
(Foto: Sam de Voogt)

Juridisch medewerker Anneke van Kesteren heeft niet direct een verklaring voor de grotere toename van het aantal contacten in Amsterdam. “Mensen weten ons steeds beter te vinden, en in een grote stad als Amsterdam is het sneller druk dan in Assen.” Wel geeft ze aan dat in Amsterdam rekening is gehouden met de grotere toeloop. In Amsterdam is het aantal mensen dat langskomt bij het loket met een derde gestegen. “Sinds begin 2012 zijn er twee balies bijgebouwd. Nu hebben we er vijf.” Daarentegen zijn het aantal verstuurde e-mails gedaald met 36,6 procent, omdat de organisatie heeft besloten deze dienst alleen nog buiten kantooruren aan te bieden.

De meest spectaculaire stijging is waarneembaar bij het aantal niet direct oplosbare verzoeken. Hieraan besteden medewerkers na het bezoek van de rechtzoekende nog extra tijd. Dit aantal is ruim verdriedubbeld, van 2.313 tot 7.336. Ook dit is een gevolg van de maatregel van Diagnose en Triage, omdat medewerkers nu meer tijd hebben gekregen om te besteden aan niet direct oplosbare problemen.

Financiële prikkel
Juridisch medewerker Van Kesteren verwacht dat het aantal juridische verzoeken blijft stijgen in de toekomst. De regering wil veertig miljoen bezuinigen op de gesubsidieerde bijstand door de eigen bijdrage te verhogen. “De verhogingen zorgen voor een financiële prikkel om langs het Juridisch Loket te komen”, aldus Van Kesteren.

Bang voor overbelasting van het systeem is ze echter nog niet. “We kunnen de toeloop momenteel goed aan, en we hebben de mogelijkheid nog meer spreekkamers te bouwen. We zien juist graag dat er steeds meer mensen langskomen, want we zijn een gratis dienst.”