Amsterdamse advocaten kritisch over Top600

Amsterdamse advocaten hebben kritiek op de Aanpak Top600 van de gemeente Amsterdam. De criteria om op de lijst van zeshonderd veelplegers te komen zijn te ruim volgens de advocaten.

Dat blijkt uit een rondgang van NAP Nieuws langs Amsterdamse advocatenkantoren met Top600-cliënten. De gemeente hanteert sinds maart 2011 een lijst met daarop zeshonderd jeugdige veelplegers die ze in het gareel wil brengen.

Criteria Top600

De Top600 bestaat uit alle personen die:
• In de afgelopen vijf jaar drie keer of meer aangehouden zijn geweest voor (poging) overval, straatroof, woninginbraak, zware mishandeling, moord, doodslag, of openlijke geweldpleging;
• En verdachte zijn geweest van een misdrijf in de afgelopen twee jaar;
• En ook minimaal één keer zijn voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De complete lijst met criteria is te vinden in de flyer van de gemeente en een gedetailleerde versie in het artikel van Eline Groenendaal.

Eline Groenendaal van advocatenkantoor Dekens & Groenendaal legt uit dat de criteria om op de lijst te komen uitgaan van aanhoudingen door de politie, in plaats van veroordelingen door de rechter. Groenendaal: “Dat vind ik heel oneerlijk.” Het kan volgens de advocaat betekenen dat een persoon vijf keer is aangehouden op verdenking van een misdrijf en daardoor op de lijst komt. “Maar deze persoon kan vijf keer onschuldig zijn geweest.” Groenendaal publiceerde in 2012 een kritisch stuk over de Top600 in het Advocatenblad. Ze heeft naar eigen schatting tien cliënten die op de lijst staan.

“Er is sprake van een cirkelredenering”, meent advocaat Cees Nierop van Jebbink Soeteman advocaten. “Als je eenmaal op die lijst staat kom je nog vaker met politie in aanraking, omdat je dan nauwlettend in de gaten wordt gehouden.”

Advocaat Elisabet van Nielen vindt het onduidelijk hoe de lijst wordt samengesteld. Van Nielen werkt voor Pijnenburg advocaten, een kantoor gespecialiseerd in de Top600. Veel van haar minderjarige cliënten zouden op de lijst kunnen staan, meent ze. “Maar de ene cliënt staat er wel op en de andere niet. Hoe kan dat? Hoe wordt er geselecteerd?”

Alle drie de advocaten vinden dat de Top600 samengesteld moeten worden op basis van veroordelingen van rechters, in plaats van verdenkingen van de politie.

Een woordvoerder van de gemeente laat weten zich niet in de kritiek te kunnen vinden. “De criteria zijn zwaar. Je wordt niet op de Top600 gezet omdat je een blikje cola hebt meegenomen uit de supermarkt.” Volgens de woordvoerder zijn er zeshonderd Amsterdammers die aan deze criteria voldoen. Het is volgens hem niet mogelijk dat een advocaat cliënten heeft die aan de criteria voldoen, maar niet op de lijst staan. “Ik snap dat advocaten soms willen doen geloven dat er niet zo veel aan de hand is met deze jongens, maar het gaat om zware criminelen.”