‘Pesten ook belangrijk bij zelfmoordneigingen Amsterdamse jongeren’

Ook bij zelfmoordneigingen onder Amsterdamse jongeren kan pesten een belangrijke rol spelen. Daarom moet pesten op Amsterdamse scholen harder worden aangepakt. Dit zegt Lyna Polikar, coördinator suïcidepreventie van GGD Amsterdam.

(Bron: matei, morguefile.com)
(Bron: matei, morguefile.com)

“Hoewel we geen zicht hebben op alle Amsterdamse jongeren vermoeden wij dat zij door pesten eerder aan zelfmoord kunnen gaan denken. Vooral in combinatie met depressies, geweld of seksueel misbruik”, verklaart Polikar.

Het aantal jongeren tussen de vijftien en twintig jaar oud dat zelfmoord heeft gepleegd, is in Amsterdam, de Zaanstreek en Waterland met twee gevallen in zowel 2011 als 2012 gelijk gebleven. Dit blijkt uit interne cijfers van GGD Amsterdam. Volgens Polikar is zelfmoord onder jongeren in Amsterdam “zeldzaam”, maar moet er niet alleen naar cijfers worden gekeken.

“Een getal zegt niet alles. Hulpverleners zien veel jongeren met suïcidale gedachten nog over het hoofd en ook jongeren weten niet altijd waar ze terecht kunnen. We doen daarom alles om te voorkomen dat het probleem groter zal worden.”

Zo organiseert GGD Amsterdam trainingen voor schoolartsen en andere hulpverleners om signalen als neerslachtigheid eerder te herkennen. Maar dat is volgens Polikar niet genoeg. “Er zou ook veel meer tegen pesten moeten worden gedaan”, aldus Polikar.

84 basisscholen in Amsterdam werken momenteel al met Taakspel, een programma waarbij leerlingen worden beloond met punten als zij zich goed gedragen in de klas. Dit moet onder meer pesten tegengaan. Ook loopt momenteel een gelijksoortig proefproject voor het voorgezet onderwijs op het Hoogland College in Amsterdam-Noord en het Orion College in Amsterdam-Zuid.

Verder overweegt Marcel van der Wal, hoofd van de subgroep Jongeren bij de afdeling Epidemiologie, Documentatie en Gezondheidsbevordering van GGD Amsterdam, het Coping and Support Training (CAST) programma op middelbare scholen te introduceren. Dat doet hij in samenwerking met de geestelijke gezondheidsinstelling Arkin. Leerlingen kunnen dan in groepssessies over pesten en andere problemen praten met getrainde hulpverleners. “We moeten alleen kijken waar we het geld vandaan kunnen halen”, aldus van der Wal.

Wethouder Eric van der Burg (Zorg, CDA) laat via een woordvoerster weten nog niet te kunnen zeggen of de gemeente geld heeft voor het CAST-programma. Hij wacht eerst een onderzoek van de GGD naar de huidige hulpprojecten af.

Jaarlijks ontvangt de GGD Amsterdam 180.000 euro van de gemeente Amsterdam, waarmee suïcidepreventie projecten, zoals trainingen voor hulpverleners, voor allerlei doelgroepen worden gefinancierd. Er bestaat nog geen project dat speciaal gericht is op jongeren.