Driehonderd extra waterpunten tegen obesitas

Een watertappunt. Bron: Compfight
Een watertappunt. Bron: Compfight

AMSTERDAM – Toon mij uw raadsvergadering en ik zeg u wie u bent. Dat lijkt van toepassing op het besluit van de gemeente Amsterdam om driehonderd extra waterpunten in Amsterdam te plaatsen. Het initiatiefvoorstel van collegepartijen VVD, SP en oppositiepartij GroenLinks, waarbij D66 zich ook had aangesloten, werd woensdag unaniem aangenomen.

Het resultaat: de Amsterdamse bevolking is milieubewust, bezig met de gezondheid en heeft altijd een lege waterfles in de achterzak.

Initiatiefnemer Marianne Poot (VVD) wil dat Amsterdam meer lijkt op haar – na Amsterdam – lievelingsstad Rome, waar ze haar dorst door de hele stad kan lessen bij openbare kranen en fonteintjes. Mede-initiatiefnemer Nelly Duijndam (SP) mist plekken om haar bidon bij te vullen op de lange fietstochten die ze maakt.

Het initiatief leidde tot veel enthousiasme en bijval in de raadsvergadering. Wethouder Kock (Financiën) noemde het initiatief “sympathiek” en prees het creëren van de gezonde keuze zonder “het wijzende vingertje”.

Ook Carolien de Heer (PvdA) was positief, al schreef ze niet mee aan het voorstel. Uit haar reactie bleek en passant de verhouding in de gemeenteraad, waarin de PvdA voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog niet de grootste partij is. “Het voelt een beetje als een gymles waarin iedereen gekozen wordt behalve jij. Wij hadden graag mee willen doen.”

Frisdrank
Er is ook een serieuze reden om de waterpunten te plaatsen, namelijk het bestrijden van ongezonde levensstijlen. Jasper Groen (GroenLinks) benadrukte in de raadsvergadering dat obesitas niet alleen te maken heeft met individuele keuzes, maar dat de leefomgeving ook invloed heeft. “Ik ben blij dat erkend wordt dat water gezonder is dan frisdrank.”

De nieuwbouwbuurten IJburg, de Houthavens en het Zeeburgereiland krijgen voorrang bij de plaatsing van de waterpunten. Daar staan namelijk nog helemaal geen waterpunten, volgens VVD’er Poot.

Heetste hangijzer in de discussie was waterverspilling van de publieke fonteintjes. Raadsleden Duijndam (SP) en De Heer (PvdA) benadrukten dat een Amsterdamse fontein niet zonder uit-knop kan, zodat ze niet de hele dag doorlopen.

Waar het geld voor de driehonderd waterpunten vandaan komt is nog niet bekend. Dat komt te staan in de voorjaarsnota van de gemeente.

De driehonderd waterpunten komen bovenop de 150 punten die de gemeenteraad in een eerdere motie aannam.