Feestelijke vaccinatiecampagne GGD staat voor uitdaging

Amsterdam – De wekelijkse ‘Wednesday Night Specials’ die de Geneeskundige en Gezondheidsdienst (GGD) Amsterdam sinds 20 januari organiseert, is volgens de instelling een succes. Dit constateren medewerkers na de vierde ronde van deze ludieke vaccinatiecampagne tegen Hepatitis A en B voor homoseksuele jongens tussen de zestien en vierentwintig jaar. De GGD staat echter nog steeds voor een uitdaging om haar doelgroep te bereiken.

Sinds een maand is er elke woensdagavond tussen 17.00 en 20.30 een speciale feestavond voor jonge homoseksuelen. Op de vaccinatiepolikliniek van de GGD Amsterdam aan de Nieuwe Achtergracht kunnen ze een cocktail komen drinken. “In een relaxte loungesfeer krijgen ze dan gratis een prik tegen Hepatitis A & B ter waarde van 220 euro”, meldt GGD woordvoerder Martin Hommenga.

Vanaf 2002 kunnen druggebruikers, prostituees en homoseksuelen bij alle GGD-vestigingen in Nederland een gratis Hepatitisvaccinatie ontvangen. Evelien Siedenburg, deskundige infectieziekten bij GGD Amsterdam legt uit dat het voornamelijk homoseksuele mannen van 35 jaar of ouder zijn die zich daarvoor aanmelden. “De groep jonge jongens die zichzelf nog niet of sinds kort als homo beschouwen, maar al wel met andere jongens vrijen, wordt minder snel bereikt. Daarom zijn de ‘Wednesday Night Specials’ ingezet. Op de afgelopen vier avonden kwamen er per keer gemiddeld vijftien mensen voor een prik”, aldus Siedenburg.

Hommenga en Siedenburg zijn beiden tevreden over de opkomst. Daar staat tegenover dat de te bereiken doelgroep van homojongeren tussen zestien en vierentwintig jaar waar GGD Amsterdam zich op richt, naar schatting tussen de vijfenzeventighonderd en tienduizend jongeren beslaat. Siedenburg geeft aan dat het een uitdaging blijft om deze jongens te bereiken, omdat zij niet inzien hoe kwetsbaar ze zijn voor Hepatitis A & B.

Hepatitis A en B zijn virussen die een leverinfectie veroorzaken en allebei door middel van seksueel contact overdraagbaar zijn. Bij anale seks is  het risico op overdracht het grootst. Dat is de reden dat homoseksuelen tot de te vaccineren doelgroep behoren.

Philip Tijsma, woordvoerder van homobelangenvereniging COC Nederland, is voorstander van het initiatief. “Er worden op deze manier misschien niet zoveel mensen bereikt, maar wel mensen die je anders nooit zou kunnen bereiken. De vaccinatie verbinden aan een laagdrempelige activiteit is een prima oplossing.”

Er zijn nog zes feestavonden gepland. Daarna wordt gekeken of deze avonden worden voortgezet, aldus Hommenga. Voor dergelijke initiatieven ontvangt GGD Amsterdam per jaar vijfenzeventig duizend euro subsidie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Reacties zijn gesloten