UvA weigert studenten van andere universiteiten

De masteropleiding psychologie weert studenten van buiten de Universiteit van Amsterdam. Het gaat om de track klinische psychologie. Alleen studenten met een UvA bachelor mogen zich aanmelden. 

Eline (25) wil klinische psychologie aan de UvA studeren, een track binnen de master gezondheidszorgpsychologie. Dat kan niet, kreeg ze te horen: ze heeft een bachelor psychologie aan de Universiteit Utrecht gevolgd. En niet aan de UvA, zoals noodzakelijk is.

“Ik heb de juiste specialisaties, maar ze zeiden: je maakt gewoon geen kans”, zegt Eline. “De plekken die ze hebben, gaan naar UvA-studenten. Mensen van andere universiteiten maken daar gewoon geen kans op.”


Eveline Zandvliet, coördinator van de Graduate School of Psychology van de UvA, bevestigt dat het masterprogramma alleen toegankelijk is voor studenten van de UvA. Ook al heeft een student een vergelijkbare bachelor aan een ander universiteit gevolgd. “De track klinische psychologie is inderdaad gesloten voor studenten van buiten.”

De 108 studieplekken zijn voorbehouden aan de eigen studenten vanwege het beperkte aantal stageplaatsen, verklaart ze.  “UvA-studenten zaten al bij ons tijdens de bachelor. We willen hen dus een vervolg kunnen aanbieden mét een stageplek”, zegt ze. “We willen de track graag openstellen, maar kunnen de toestroom dan niet aan.”   

De voorzitter van de ASVA Studentenunie, Henriëtte Hoogervorst, begrijpt dat de opleiding in eerste instantie aan de eigen bachelorstudenten een vervolgstudie wil aanbieden. “Maar het is kwalijk als hierdoor andere mensen niet aan de UvA kunnen studeren.”  

Eline heeft haar zaak voorgelegd aan de Landelijke Studentenvakbond, die gaat onderzoeken of de universiteit haar op deze grond mag uitsluiten van de mastertrack.

Het wordt steeds drukker aan de UvA. Gaan meer studenten zoals Eline buiten de selectie vallen? Lees het hier