Voor het eerst stemmen

Dit jaar mogen er 7.927 achttienjarige Amsterdammers voor het eerst stemmen, zo blijkt uit gegevens van de gemeente. Wat willen zij dat de nieuwe raad gaat veranderen in de stad?

Juliette Rutten (augustus 1999) heeft vorig jaar haar havodiploma behaald en werkt nu bij een lunchroom tijdens haar tussenjaar. Ze woont bij haar moeder in de Rivierenbuurt. Op welke partij ze gaat stemmen weet ze nog niet.

‘Ik zou graag willen dat de nieuwe gemeenteraad wat gaat doen aan de autodrukte in de stad. Er zouden per buurt een of twee centrale parkeerplaatsen moeten komen, waar alle mensen die de buurt in willen hun auto moeten parkeren. Dan zijn de straten autovrij.

Juliette Rutten – foto gekregen van Juliette

‘Er worden ook teveel bomen gekapt voor parkeerplaatsen. In onze eigen straat staan gelukkig heel veel mooie hoge bomen, maar een paar vriendinnen van mij wonen op IJburg en daar is heel weinig groen. Ik vind dat echt een dode, ongezonde uitstraling hebben.

‘Gratis musea voor jongeren tot 25 zou ik ook een goed idee vinden. Ik heb zelf bijvoorbeeld het nieuwe Rijks nog steeds niet gezien. Een kaartje kost nu 17,50 euro, dat is voor de meeste jongeren veel geld. Ik ga zelf voor dat geld liever uit eten dan dat ik naar het museum ga. Als het gratis zou zijn, zou ik zeker vaker gaan en zo meer leren over kunst.’

Lonneke Veelers (april 1999) zit in het eindexamenjaar van de havo op het Geert Groote College in Buitenveldert. Ze woont bij haar ouders in de Pijp. Ze weet nog niet op welke partij ze gaat stemmen, maar ze is wel ‘zo links als de pest’.

‘Ik vind het heel vreemd dat er in de kantines van middelbare scholen nog steeds vlees wordt verkocht. Mijn school is een vrije school, het onderwijs is antroposofisch en vanuit dat gedachtengoed is het eten in de kantine vegetarisch. Maar op heel veel scholen worden nog steeds saucijzenbroodjes of ander separatorvlees verkocht. Juist de school is een plek waar je zou moeten leren over goede voeding.

‘De gemeente kan het vleesverkoop in de kantines van middelbare scholen verbieden, zodat vegetarisch de norm wordt en leerlingen die vlees willen maar naar de supermarkt moeten fietsen.

Lonneke Veelers – foto gekregen van Lonneke

‘Sowieso vind ik dat er meer voorlichting mag komen over duurzaamheid op middelbare scholen. Maar ook over diversiteit. Ik vind het absurd dat ik veel mensen om me heen nog steeds het n-woord hoor gebruiken. Ik zeg daar altijd wat van.

‘Ik denk dat onze school bovengemiddeld ruimdenkend is, we hebben bijvoorbeeld ook genderneutrale toiletten. Maar ik zou willen dat de gemeente investeerde in cursussen over diversiteit voor alle scholen in de stad.’

Isabelle Auersch (mei 1999) komt uit Berlijn en studeert Political Science aan de UvA. Ze woont bij een hospita in Noord. Afgelopen september stemde ze voor de CSU van Angela Merkel tijdens de Bondsdagverkiezingen in Duitsland. Ze weet nog niet wat ze hier gaat stemmen. EU-burgers die in een Nederlandse gemeente zijn ingeschreven op de dag van de gemeenteraadsverkiezingen mogen stemmen in die gemeente. 

‘Ik vond het stemmen voor de Bondsdagverkiezingen eigenlijk een beetje tegenvallen. Ik ben er speciaal voor terug gegaan naar Duitsland, terwijl ik het ook per post had kunnen doen. Ik had een mooie zaal verwacht met mensen die voor me zouden klappen nadat ik mijn stem had uitgebracht. Maar het stemlokaal was gewoon in een sporthal en niemand keek op of om.

Isabelle Auersch – foto gekregen van Isabelle

‘In de Amsterdamse partijen heb ik me nog niet zo verdiept. Maar er zijn wel wat dingen die ik anders zou willen. Ik vind dat de studentenhuisvesting voor internationale studenten beter geregeld moet worden. In Duitsland zijn websites die studentenkamers aanbieden gratis. Hier in Amsterdam moet je inschrijfgeld betalen voor Studentenwoningweb, terwijl je helemaal niet weet of je er een woning mee gaat vinden. De gemeente zou veel meer studentenwoningen moeten bouwen, zodat de kans groter wordt dat je ook daadwerkelijk iets hebt aan je inschrijving.

‘Hetzelfde geldt voor gratis vervoer voor internationale studenten. Je moet hier vijf jaar wonen voor je recht hebt op een studentenov-kaart, of je moet minimaal 56 uur per maand werken. Dat is best veel, dus dat red ik zelf niet. Over vijf jaar ben ik al klaar met studeren hier. Als ik dus gratis openbaar vervoer had gewild tijdens mijn studie, had ik hier op mijn dertiende moeten gaan wonen.’