’Het is fijn om niet dronken te zijn’

AMSTERDAM – Vandaag komt ‘Dry January’ ten einde. Ruim 23.500 mensen besloten de alcohol een maand te laten staan en meldden zich aan bij IkPas.nl. Hoe brachten de Amsterdamse Jan (29), Salila (54) en Richard (31) het er vanaf? 

Jan van den Berg van Saparoea (29), bedrijfsleider Rayleigh & Ramsey

Jan dronk een tijdje vrijwel iedere dag. Een video van een uit de hand gelopen avond in de kroeg gaf de doorslag. ‘Ik kon amper nog op mijn benen staan. Toen heb ik besloten dat het tijd werd om even normaal te gaan doen.’ 

Hij begon Dry January vol goede moed. Maar als bedrijfsleider in een wijnbar is de verleiding groot. ‘Mijn collega’s waren in het begin niet heel erg supportive. Na sluitingstijd drinken we normaal altijd een biertje. Nu ging ik voor alcoholvrij.’

Drie keer heeft hij gespijbeld. ‘Toen mijn vriendin haar scriptie had ingeleverd hebben we één glaasje bubbels gedronken. De andere keren bleef het bij een paar drankjes.’ 

Zijn conclusie? ’Het is eigenlijk best fijn om niet dronken te zijn.’

Salila van Eerten (54), reisbegeleider 

Als reisbegeleider is Salila vaak omringd door mensen die wel een biertje lusten. Haar alcoholvrije maand startte ze daarom op maandag 7 januari, na terugkomst uit Costa Rica.

Met drie alcoholvrije weken achter de rug heeft ze nog een week te gaan. Tot nu toe is er maar één moment geweest waarop Salila dacht: ‘normaal zou ik nu een flesje wijn opentrekken’. ‘Ik merk wel echt dat ik een vervanger nodig heb. Er zit dus toch een stukje verslaving aan vast, want ik ben veel meer gaan snoepen.’ 

Al met al brengt Dry January haar vooral veel goeds. ‘Ik slaap absoluut beter. En ik heb ook veel minder last van stemmingswisselingen’, zegt ze opgewekt. ‘Of hang ik nu teveel op aan de alcohol?’

Richard Proudley (31), architect in opleiding

Heel bewust was Richard er niet mee bezig. Totdat hij op 2 januari na een voetbalwedstrijd ineens met een biertje in zijn hand stond. ‘Na afloop drinken we altijd even een biertje. Zonder te vragen werd er automatisch ook voor mij bier gehaald.’

Later viel het hem pas op hoe abnormaal het is om niet te drinken. ‘Alcohol lijkt zo sterk verbonden te zijn aan gezelligheid, dat mensen het vooral gek vinden als je niet drinkt.’

Hoge verwachtingen van Dry January had Richard niet, maar toch voelt hij zich frisser. En dat bevalt hem eigenlijk wel prima. ‘Ik overweeg steeds vaker een alcoholvrij leven.’