Podcast ‘De Onbekende Strijd’

AMSTERDAM – In de rubriek Allemaal Amsterdam zoomen we dagelijks in op bijzondere mensen en plekken in de stad. Deze week het verhaal van een Amsterdamse Spanjestrijder die meer dan tachtig jaar geleden naar Spanje vertrok om te vechten tegen het fascisme.

Luister hier naar de podcast ‘De Onbekende Strijd’ over de Nederlandse Spanjestrijders en mijn overgrootopa Heinz Schade.

De ‘ Onbekende Strijd’ is gemaakt door Moira Veenhof, met hulp van Yvonne Scholten en Magda Veenhof

De herdenking

Afgelopen maand werd bij het Spanje Monument in Amsterdam-Noord de Spaanse Burgeroorlog herdacht. Het is dit jaar tachtig jaar geleden dat deze oorlog ten einde kwam. Van 1936 tot en met 1939 streed generaal Francisco Franco met hulp van nazi-Duitsland tegen aanhangers van de voormalig links-republikeinse regering. Deze groep kreeg hulp van de Internationale Brigades, die bestond uit communisten, anarchisten, avonturiers en idealisten. Terwijl in Duitsland Hitler aan de macht kwam, veranderde het politieke klimaat in Europa.

Ook Nederlanders vertrokken naar Spanje. Journalist en schrijver Yvonne Scholten brengt op de website www.spanjestrijders.nl deze groep in kaart. Op de website staan de namen van 800 Nederlanders die naar Spanje vertrokken en biografieën en van meer dan 500 strijders.

Magda Veenhof bij de herdenking in Noord

Op zoek

Elk jaar worden de gevallen strijders herdacht in Amsterdam-Noord. Veel van hen kwamen uit Noord, aangezien hier veel aanhangers woonde van de Communistische Partij. Zo ook mijn overgrootopa Heinz Schade. Mijn overgrootoma Edith Veenhof hielp hem in 1933 de Duitse grens over en hij dook vervolgens bij haar gezin onder in Amsterdam-Noord. Edith Veenhof werkte voor de IRH (de Internationale Rode Hulp) als koerierster.

Ze kregen samen een buitenechtelijk kind, Eddy Veenhof, in 1934. Mijn opa, Eddy, wist lang niet wie zijn biologische vader was. Na zijn dood in 1990 ging mijn moeder, Magda Veenhof, op zoek naar haar biologische opa. Uiteindelijk ontdekte zij Heinz Schade’s verhaal.

Heinz Schade

Heinz Schade werd geboren in Duitsland op 1 juni 1901. In 1933 vluchtte hij naar Nederland met hulp van de Internationale Rode Hulp. Hij was door de SA mishandeld en zijn leven niet meer zeker in Duitsland. Hij kwam te wonen in Amsterdam-Noord, maar woonde ook in Rotterdam en Utrecht. Hij was een illegale vluchteling in Nederland en kon elk moment worden opgepakt en uitgezet naar Duitsland.

In Noord richtte hij de krachtsport- en gymnastiekafdeling op van de Rode Sport Eenheid. In oktober 1936 vertrok hij naar Spanje. Daar kwam hij om op 19 december 1936 bij Boadilla del Monte.