The Klittens maakte een ‘do-it-yourselfclip’ tijdens de lockdown

Opkomende artiesten vertellen over ‘hun coronajaar’. De tweede van een vijfdelige serie: The Klittens. ‘We schreven een nummer in het Duits met Google Translate — vonden we grappig.’

Bist u immer noch dar? Klinkt het melodieus uit de opnamestudio van Popradar Den Haag. De vijf vrouwelijke leden van de Amsterdamse Indieband The Klittens staan klaar achter hun instrumenten. Ze zijn aan het inzingen. Zometeen beginnen de opnames voor Winterfest Den Haag, dat dit jaar online zal plaatsvinden.

Bin ich immer nog dar? Zet zangeres Yaël Dekker (26) opnieuw in. Ze draagt een wit T-shirt met daarop het Klittenslogo: een kat die een bloedende tampon aan een touwtje uit zijn bek laat bungelen. Bin ich immer noch dar when du passierst? Valt de rest van de band bij.

Vrouwenband
The Klittens is een van de weinige vrouwenbands in Nederland. In 2018 kwam de formatie bij elkaar, op initiatief van gitarist Winnie Conradi (26).

‘Wow ik moet echt wennen aan samen zingen,’ zegt Laurie Zantinge (25). Ze tikt met een blauwgelakte nagel op haar drumstel achterin de ruimte. ‘We hebben al zo lang niet samengespeeld.’ Door de lockdown kon The Klittens al drie maanden niet repeteren.

The Klittens durft nieuwe dingen te doen
De band speelt Indie en fuzzpop, ‘maar het is eigenlijk nog te vroeg om onze sound te definiëren,’ zegt Zantinge. Tot haar grote verbazing werd de band bijna meteen opgenomen door de Amsterdamse Indiescene. ‘We verwachtten dat we alleen op bruiloften en in stoffige bunkers zouden spelen, maar opeens stonden we in Pardiso.’ In de zomer van 2019 brak de groep door en gingen de leden van de Klittens op tour door Engeland. The Klittens bracht een paar singles uit bij het Londense label Permanent Creeps, en werd zelfs opgepikt door het trendbepalende muziekplatform 3voor12.

‘De band onderscheidt zich door zijn creativiteit,’ zegt Josefien van Poppel, programmeur van Cinetol, een Amsterdams poppodium waar de band vaak oefent en soms optreedt. ‘Misschien komt dat juist door hun onervarenheid. Groepen van het Conservatorium zitten vaak een beetje vast in wat ze daar geleerd hebben en de bandleden van de Klittens hebben allemaal niet op een muziekschool gezeten.’ Maar ze hebben ook een hele hoge ‘coolfactor’, vindt Van Poppel. ‘Hun logo, de kat met de tampon, is gewaagd maar ook grappig, dat vergeet je niet zomaar. Ze doen hun promotie heel slim.’

The Klittens durft nieuwe dingen te doen. Een goed voorbeeld daarvan is de videoclip van het nummer Liebe Resi, opgenomen tijdens de lockdown. Doordat de band niet samen kon komen, heeft elk bandlid een eigen greenscreen geknutseld en zo een do-it-yourselfclip gemaakt. ‘Bij elke andere band zou dat er knullig uitzien,’ zegt Van Poppel, ‘Maar The Klittens zijn zo creatief dat ze er iets moois en echts van maken.’

‘We schreven een Duits nummer met Google Translate’
Ook de tekst van het nummer valt op door zijn originaliteit. Liebe Resi is in het Duits geschreven, met behulp van Google Translate. ‘Michelle [de bassist, red.] kreeg een basgitaar van haar oma en als bedankje maakten we Liebe Resi voor haar,’ vertelt Zantinge, ‘het is eigenlijk het meest zoetsappige liedje dat we hebben.’ Ze gooit een roze drumstick de lucht in en vangt ‘m weer op. ‘We wilden een keer een nummer in het Duits schrijven. Vonden we grappig.’

‘Laurie ben je klaar?’ vraagt gitarist Conradi. ‘We gaan Liebe Resi nog een keer oefenen.’ Zantinge slaat met haar sticks tegen elkaar aan en telt af. ‘Drie, twee, een.’ De band begint.

‘Eigenlijk was het nog best goed,’ zegt Conradi, als het nummer afgelopen is. Ze zet haar gitaar neer en komt bij Zantinge staan. ‘Als je bedenkt dat we al zo lang niet samengespeeld hebben.’

Video: Josien Beekers

Tekst: Tobiah Palm