AMSTERDAMSE DROMEN | Wegdromen met een psychedelische trip bij Kokopelli

Wat zijn dromen die Amsterdammers bezighouden? In de rubriek Amsterdamse Dromen gaan de redacteuren van NAP Nieuws op zoek naar dromen die leven in de stad. Van Olympisch goud, spannende fantasieën tot de ergste nachtmerries: elke dag komt een nieuwe droom voorbij. Deze keer: Wegdromen met een psychedelisch trip bij Kokopelli.

Tussen de hoge herenhuizen van de Warmoesstraat is er één pand dat gelijk opvalt. Dat is de zonnige, gele voorgevel van smartshop Kokopelli. Ik baan me een weg door de vele passerende toeristen en loop voorbij de met sierplantjes, tuinkabouters en boeddha’s versierde voorgevel de voordeur door. Binnen tref ik een grote sfeerverlichte ruimte aan. Het is er gevuld met Oosterse boeken, dromerige schilderijen en andere tierelantijnen. Als ik niet had geweten dat deze plek psychedelische drugs verkocht, had ik gedacht dat ik in een trendy kledingwinkel stond. 

Kokopelli is een smartshop: een winkel die psychedelische drugs, gerelateerde literatuur en accessoires verkoopt. Maar bij Kokopelli kun je ook terecht voor de nodige informatie en advies en is het zelfs mogelijk om de drugs te gebruiken in de dromerige lounge. Ik loop naar de toonbank en zie hoe een schuchtere jongen voor mij een doosje met bruine paddenstoelen overhandigd krijgt.

Als de jongen vertrekt spreek ik hem snel nog even aan en vertel ik hem dat ik nieuwsgierig ben naar mensen die de drugs ook daadwerkelijk in de winkel gebruiken. Hij kijkt verbaasd op dat dat hier kan. ‘But it looks cool, I definitely think the ambiance is very important when I use psychedelics.Hij wenst me veel succes en zet zijn knalroze koptelefoon weer op. 

Het meisje achter de toonbank lacht naar mijn nieuwsgierigheid en vraagt of ik een keuze heb kunnen maken. Ik vertel dat ik een interview heb met de eigenaresse, Veronique, en ze loopt voor mij de trap naast de toonbank af om haar te roepen. Mijn handen tikken op de glazen toonbank, die een vitrine vol gekleurde potjes met psychedelische drugs tentoonstelt. 

Als het meisje terug is vertelt ze me enthousiast over de winkel. ‘Echt de beste baan die ik ooit heb gehad. Ik ben jong begonnen met trippen en het heeft me ontzettend veel gebracht, ook veel heling.’ Onervaren dat ik ben met psychedelische drugs, raak ik nieuwsgierig hoe dit mensen mentaal kan helpen.

Ongezellige hotelkamer

De eigenaresse Veronique biedt me wat te drinken aan en we lopen naar de lounge, achterin de winkel. Hier zijn de muren lichtblauw geschilderd, met kleine wolkjes, hangen er overal dromenvangers en staat er naast de banken een stapel dekentjes klaar voor de klanten. ‘Voor als mensen het koud hebben. Soms zakt je temperatuur toch flink tijdens een trip,’ verduidelijkt Veronique.

De eigenaresse is een kwieke vrouw van in de vijftig, die de winkel blijkbaar nog voor ik was geboren in 1996 is gestart. Met de winkel wil ze graag veiligheid en sfeer bieden aan mensen die psychedelica willen gebruiken. ‘Toeristen die hier komen hebben misschien wel een heel ongezellige hotelkamer, dan hebben we liever dat ze hier een mooie ervaring hebben. Met een fijne sfeer, rustgevende muziek en mensen die er zijn als het nodig is.’

Maar hoe kan zo’n ervaring je dan mentaal iets brengen? Veronique richt haar ogen op de wolkjes op de muren. ‘Een tripervaring kan je wel als een droomervaring zien: het is een verhaaltje dat voorbij komt, het laat je iets zien over je onderbewustzijn. Maar in het dagelijks leven zijn mensen zo druk dat ze niet aan een stukje zelfreflectie toekomen. Misschien is het dan goed om echt even lekker naar binnen te gaan en een truffeltje te nemen. Soms lach je je dood, soms huil je, maar het is nodig dat die dingen er even uitkomen.’