Letters schilderen als beroep

Tussen Fajah Lourens’ ‘Killerbody’ en het boek van Astrid Holleeder prijkt een onverwachte nieuwkomer in de bol.com boeken top 10; het boek ‘Handlettering doe je zo!’ van grafisch vormgeefster Karin Luttenberg. Handlettering is het tekenen van letters in allerlei vormen, maten en stijlen. “In een wereld waar alles steeds digitaler wordt, is handlettering een tegenhanger”, vertelt Luttenberg. “Er is een terugkeer naar handgemaakt en do it yourself”, vult handletteraar Majken Enequist aan.

Cultuur & media

Dag in dag uit met de camera de straat op

“Zonder het bewust te weten, zal ik dingen doen die hij ook deed”, vertelt fotografe Debra Barraud, terwijl ze door het Stedelijk Museum in Amsterdam loopt. Tot eind mei zijn hier de belangrijkste werken van de beroemde stadsfotograaf en cineast Ed van der Elsken te zien in de toonstelling ‘De Verliefde Camera’. “Hoewel onze stijl anders is, begrijp ik dat mensen mijn werk met dat van Ed vergelijken omdat we allebei dagelijks op straat te vinden zijn. Dag in dag uit met de camera op pad om mensen te fotograferen.

Cultuur & media

Kiekjes op de Dam: de Amsterdamse oorlogsjaren in beeld

In het Stadsarchief in Amsterdam opent komende vrijdag de tentoonstelling Stad in oorlog, Amsterdam 1940-1945. Op de foto’s is te zien dat het dagelijks leven in Amsterdam doorging tijdens de oorlog. ‘‘Veel mensen denken dat er tijdens de oorlog voortdurend stampende laarzen te horen waren’’, zegt NIOD-onderzoeker Erik Somers, ‘‘maar dat was echt niet zo.’’

Cultuur & media

"Het eerste woord dat ik leerde was: alsjeblieft"

“Ah, daar is Svetlana. Ja, het lijkt altijd alsof ze aarzelt als ze aankomt”, zegt Lieske Adèr (70). Een vrouw komt schuifelend het pad oplopen . Ze draagt een lange zwarte jas, parel oorbellen en een ajour gebreid mutsje. Op haar neus prijkt een chique bril met getinte glazen en gouden pootjes. Als ze hijgend binnen is gekomen verschijnt een brede lach op haar gezicht: “Hallo! Goedemorgen Lieske!” Het Russische accent dat haar woorden omklemt verraadt haar afkomst.

Cultuur & media