Ontdekking in kunstgeschiedenis doet ons anders naar vrouwen kijken

Rijke vrouwen waren grote afnemers van kunst, blijkt uit onderzoek van The Female Impact. Dit ontkracht de algemene opvatting dat kunst door mannen, voor mannen werd gemaakt, stelt schrijfster Daan Borrel. Zijn vrouwen op schilderijen daarom te snel geseksualiseerd? En hoe beïnvloedt de male gaze vrouwen in onze huidige samenleving nog meer? NAP Nieuws gaat in gesprek met Daan Borrel en Anna Lawrence, onderzoeker bij The Female Impact.

Expat night: Engelstalige avondje uit in Amsterdam

Door heel Amsterdam worden culturele activiteiten voor expats georganiseerd. Ook deze groep Amsterdammers kan zo naar het filmhuis en stand-up comedy,  maar voor een echt thuisgevoel is meer nodig. Bovendien lijken andere migrantengroepen buiten de culturele boot te vallen.

Faye Feller haalt miljoenen views met juicy Amsterdamse geschiedenisfeitjes

Met haar historische ‘juicekanaal’ op Instagram en TikTok is Faye Feller (28) de koningin van grappige, maar ook gruwelijke en creepy feitjes over haar stad Amsterdam. Het account van de voormalige geschiedenis- en aardrijkskunde docent groeit snel. ‘Ik wil een bepaalde twist geven aan een vet verhaal.’

Recensies: kunstenaar en criticus in dialoog

Recensies zijn al decennialang een integraal onderdeel van de journalistiek, waarbij boeken, films, restaurants, kunst en theater regelmatig onder de loep worden genomen. Deze subjectieve beoordelingen wijken af van de norm binnen de journalistiek. Maar wie zijn de critici, en welke impact hebben zij op de onderwerpen die zij beoordelen? Deze podcast creëert een dialoog […]

Mediastages en grensoverschrijdend gedrag: Hoe moeten opleidingen daarmee omgaan?

Na het verschijnen van het het rapport van de commissie-Van Rijn over grensoverschrijdend gedrag bij de publieke omroep, wordt ook gekeken naar jonge nieuwkomers in de mediawereld. Juist praktijkervaring is belangrijk, maar hoe moeten opleidingen journalistiek omgaan met stages in een werkveld waar zoveel negatieve verhalen en onzekerheid omheen hangt?