Stagevergoedingen in het onderwijs: luxe of noodzaak?

Het lerarentekort in het primaire onderwijs blijft maar aanhouden. Ook in Amsterdam zijn de zorgen groot. De gemeente beschouwt het lerarentekort als de voornaamste bedreiging voor de onderwijskwaliteit en gelijke kansen. Het ontbreken van stagevergoedingen voor onderwijsstudenten vinden vakbonden dan ook onbegrijpelijk, in een sector waar zo’n nijpend tekort is. Hoe zit dat in Amsterdam?

Doppler-meting kan uitwijzen of de placenta van een baby niet goed werkt  

Een Doppler-meting, een meting die gewoon tijdens een normale echo uitgevoerd kan worden, kan succesvol ingezet worden om te bepalen of de placenta van een kleine baby wel of niet goed functioneert. Voorheen werd de bevalling van kleine baby’s vaak eerder opgewekt. Bij zo’n driekwart van de gevallen lijkt dat niet nodig. Dit blijkt uit nieuw onderzoek dat het Amsterdam UMC en het UMC Groningen samen hebben opgezet.

Snelle stijging aantal Amsterdamse kinkhoestgevallen

Het aantal kinkhoestgevallen in Amsterdam is de afgelopen maanden sterk toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de GGD. Eerder deze week werd duidelijk dat het RIVM zich zorgen maakt over de landelijke toename van aantal pasgeboren baby’s dat ernstig ziek wordt door kinkhoest.

Mediastages en grensoverschrijdend gedrag: Hoe moeten opleidingen daarmee omgaan?

Na het verschijnen van het het rapport van de commissie-Van Rijn over grensoverschrijdend gedrag bij de publieke omroep, wordt ook gekeken naar jonge nieuwkomers in de mediawereld. Juist praktijkervaring is belangrijk, maar hoe moeten opleidingen journalistiek omgaan met stages in een werkveld waar zoveel negatieve verhalen en onzekerheid omheen hangt?

Verbod rattengif leidt nog niet tot meer overlastmeldingen

Het verbod op het gebruik van muizen- en rattengif heeft in Amsterdam niet geleid tot een stijging van het aantal overlastmeldingen. Volgens cijfers van de GGD, opgevraagd door NAP Nieuws, daalde het aantal overlastmeldingen de afgelopen twee jaar zelfs met bijna twintig procent.

Minder tabakszaken in Amsterdam ondanks toekomstig tabaksverbod in supermarkten 

Door het verbod op tabaksverkoop in supermarkten dat per 1 juli ingaat, maken rookpreventie-organisaties zich zorgen over het stijgende aantal nieuwe tabakszaken in Nederland. Voor Amsterdam lijken die zorgen nu nog onterecht. Volgens cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) heeft Amsterdam dit jaar acht minder tabaksspeciaalzaken dan vorig jaar.

Drones boven het IJ: ‘Straks brengen ze pizza op je balkon’

Deze week waren boven het IJ regelmatig drones te zien. Bij deze testvluchten gingen nu nog alleen sleutelhangers mee, maar in de toekomst wordt er misschien wel van alles vliegend door de stad vervoerd. Een inkijkje in de toekomst van het Amsterdamse droneverkeer.