‘Momenteel spray ik zo’n vier tot vijf keer per dag’

Het is winter en iedereen is net wat vatbaarder om ziek te worden. Mensen grijpen massaal naar de neusspray met xylometazoline, die de verkoudheid direct doet verlichten. Maar gebruik het middel niet langer dan zeven tot tien dagen. Want dan krijgt de spray een averechts effect.  ‘Als ik had geweten dat deze neusspray zo verslavend […]

Het Voorleesontbijt: een wapen tegen taalachterstanden

De kinderen van groep twee van de 14e Montessorischool in Amsterdam begonnen vanochtend hun dag met het Voorleesontbijt. Milouska Meulens las voor uit het prentenboek ‘Maximiliaan Modderman geeft een feestje’. Met het Voorleesontbijt worden de Nationale Voorleesdagen afgetrapt.

Relatief lage oversterfte Amsterdam in 2022

In 2022 overleden er in Amsterdam 7800 mensen. Dit was 5,6 procent meer dan het verwachte aantal van 7400. Wat betekent dat er relatief weinig oversterfte was vergeleken met de rest van Nederland, waar dit gemiddeld 9,3 procent is. Dit blijkt uit het nieuwe rapport van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) dat vandaag werd gepubliceerd. Deze lage oversterfte komt mogelijk door de relatief jonge bevolking van Amsterdam, stelt woordvoerder van het CBS Ruben van Gaalen.

Kritiek op klokkenluider Buijs vanwege ‘verschijnsel non-binair’

De Universiteit van Amsterdam (UvA) is een onderzoek gestart naar aanleiding van een klokkenluidersmelding van UvA-docent Laurens Buijs over de ‘woke cultuur’ op de universiteit. Tevens raakte de docent in opspraak vanwege uitspraken over ‘het verschijnsel non-binair’. Studenten zijn kritisch: ‘Hij neemt het bestaansrecht van mijn medestudenten weg.’ 

De VOC-zaal: het koloniale geheim van de UvA

Afgelopen donderdag vond het openingssymposium van de Dekoloniale Dialogen plaats in de VOC-zaal van het Bushuis van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De afgelopen jaren groeide het ongemak onder medewerkers en studenten van de UvA over de manier waarop het koloniale verleden van Amsterdam in de zaal wordt gerepresenteerd.

Gemeente Amsterdam voert campagne tegen dalende vaccinatiegraad

Wethouder Shula Rijxman (Zorg en Maatschappelijke Ontwikkeling) heeft 200.000 euro beschikbaar gesteld om de dalende vaccinatiegraad in Amsterdam tegen te gaan. Een campagne moet helpen om meer kinderen deel te laten nemen aan het Rijksvaccinatieprogramma (RVP), waar zij op tweejarige leeftijd 12 verschillende vaccinaties tegen infectieziektes krijgen.