Een decennium Geef om de Jan Eef: hypergentrificatie of diverse straat?

Meer dan een decennium geleden vond er op de Jan Evertsenstraat in Amsterdam-west de zoveelste gewapende overval plaats. Deze had immense gevolgen: Juwelier Fred Hund, kwam om het leven. Buurtbewoners waren het zat en begonnen Geef om de Jan Eef. Het doel: een straat creëren die aantrekkelijk werd voor ondernemers en gebruikt werd door buurtbewoners. […]

Amsterdamse gemeentemedewerkers staken: hoe heeft het zover kunnen komen?

Maandag 20 februari begint de Amsterdamse staking van gemeentemedewerkers. Zo halen vuilnisophalers geen afval op en schrijven boa’s geen bekeuringen uit. Amsterdam is niet de enige die met stakingen te kampen heeft: het is het gevolg van mislukte onderhandelingen tussen vakbond FNV en gemeentekoepelorganisatie VNG. Deze week hoeven Amsterdammers de vuilnisophaler niet aan de deur […]

Gemeente hoopt met maatregelen betaalbaar en gezond voedsel voor alle Amsterdammers te realiseren

Eén op de negen Amsterdammers heeft niet genoeg geld om gezond voedsel te kopen in de supermarkt. Met het GGD-programma Gezond Leven Makkelijker Maken zet Wethouder Shula Rijxman (Publieke gezondheid en Preventie) daarom in op het verkleinen van de voedselarmoede in de stad. Maar wat zijn precies de plannen van Rijxman, en passen deze maatregelen bij het doel van de wethouder om gezond voedsel voor alle Amsterdammers beschikbaar te maken?

Alleen wonen in Amsterdam: een luxe of noodzaak?

Het hebben van een Valentijn kan leiden tot financieel gewin. Zo blijkt uit onderzoek van de NOS dat alleenstaanden relatief meer betalen dan samenwonenden voor bijvoorbeeld boodschappen en televisie, maar ook voor gemeenteheffingen. Wat vinden alleenstaande Amsterdammers hier zelf van?

Warme truiendag bij De Indische Buurt School

Het is vandaag warme truiendag. Dat betekent: het kwik naar beneden en de trui uit de kast. Als iedereen vandaag de verwarming één graden lager zet, zou een stad als Amsterdam daar een jaar lang door verwarmd kunnen worden.

Banden tussen UvA en Shell uitgelegd

Drie weken geleden bezetten tientallen studenten en klimaatactivisten de UvA-locatie Binnengasthuis, omdat ze willen dat de UvA alle banden met Shell verbreekt. Maar waar bestaat die samenwerking eigenlijk uit?

Circulaire economie: wat is dat eigenlijk?

De Club van Circulaire Ondernemers wil meer mensen leren wat een circulaire economie inhoudt. De club luidde maandag jongstleden de Week van de Circulaire Economie in met een pop-up op de Zuidas.