AI voor gebarentaal: UvA werkt aan een nieuw vertaalprogramma

Het SignLab van de UvA is bezig met het aanvullen van de Signbank: een soort online woordenboek voor gebarentaal. Niet alleen met video’s, maar ook met 3D motion capture. Deze database kan in de toekomst worden ingezet voor taalonderzoek, maar ook voor een nieuw vertaalprogramma.

Doppler-meting kan uitwijzen of de placenta van een baby niet goed werkt  

Een Doppler-meting, een meting die gewoon tijdens een normale echo uitgevoerd kan worden, kan succesvol ingezet worden om te bepalen of de placenta van een kleine baby wel of niet goed functioneert. Voorheen werd de bevalling van kleine baby’s vaak eerder opgewekt. Bij zo’n driekwart van de gevallen lijkt dat niet nodig. Dit blijkt uit nieuw onderzoek dat het Amsterdam UMC en het UMC Groningen samen hebben opgezet.

Je reis boeken met AI? Binnenkort kan het!

Binnenkort is het mogelijk om je vakantie door kunstmatige intelligentie te laten boeken. Het Amsterdamse bedrijf Voja heeft namelijk een nieuwe app ontwikkeld die in enkele seconden een complete reis kan samenstellen.

Drones boven het IJ: ‘Straks brengen ze pizza op je balkon’

Deze week waren boven het IJ regelmatig drones te zien. Bij deze testvluchten gingen nu nog alleen sleutelhangers mee, maar in de toekomst wordt er misschien wel van alles vliegend door de stad vervoerd. Een inkijkje in de toekomst van het Amsterdamse droneverkeer.

AI in Amsterdamse kunst: ‘AI is gewoon poepen’

Onlangs spanden Amerikaanse kunstenaars een rechtszaak aan tegen programma’s die met AI (artificial intelligence) en één druk op de knop kunstwerken kunnen maken. Deze programma’s zouden op onrechtmatige wijze kunstwerken hebben gebruikt als data. Het gebruik van AI zorgt voor verdeeldheid onder kunstenaars. NAP Nieuws sprak met kunstenaars in Amsterdam over AI.