Chinees Nieuwjaar toch in Amsterdam

Chinees Nieuwjaar 2013 wordt toch gevierd in Amsterdam. Vechtsportschool Luk Hop Moon en restaurant-café Majestic organiseren aankomende zaterdag een leeuwendans met vuurwerk. De Gemeente Amsterdam meldde eerder deze week dat het jaarlijkse evenement niet door zou gaan.

Leeuwendans van Luk Hop Moon, 2011 (Foto: Flickr Luk Hop Moon)
Leeuwendans van Luk Hop Moon, 2011 (Foto: Flickr Luk Hop Moon)
Henny Eleonora van Luk Hop Moon Martial Club vertelt trots dat hij sinds oktober bezig is met de organisatie. “De leeuwendans voor het jaar van de Slang wordt een groot spektakel met vuurwerk. We hebben zelfs een vijfhonderdduizendklapper.” Begin deze week meldde de gemeente Amsterdam dat Chinees Nieuwjaar 2013 niet door zou gaan. Normaal gesproken is de leeuwendans slechts een onderdeel van de viering op de Nieuwmarkt, die wordt georganiseerd door de Chinese Ondernemersvereniging Amsterdam (COVA). De grote viering gaat dit jaar niet door, omdat COVA te weinig sponsors heeft. Maar het feest is niet helemaal afgelast. De leeuwendans van Luk Hop Moon heeft een eigen geldschieter, dus de parade met vuurwerk kan wel doorgaan.

Commerciële sponsor
Het vuurwerk en de traditionele dans voor voorspoed en geluk worden volledig gesponsord door Majestic, een van de vijf grootste cafés op de Dam. De leeuwendans start zaterdag om 13.00 uur bij de tempel op de Zeedijk en eindigt tegenover het café. De show duurt tot ongeveer 16.00 uur. Het vuurwerk en bijbehorende vergunningen zijn in oktober al geregeld door het bedrijf Pyrofoor.

Het traditionele feest werd veertig jaar lang op de Nieuwmarkt gevierd. Behalve de leeuwendans en het vuurwerk waren er dan ook optredens van Chinese artiesten en kramen met lekkernijen. Peter Lie van COVA legt uit dat het dit jaar niet gelukt is om de viering van de ondernemersvereniging op de Nieuwmarkt door te laten gaan. “We hebben minder sponsors en de geldschieters die we nog wel hebben, dragen minder bij. Het feest kost €40.000,- en er is slechts €10.000,- beschikbaar. Van de gemeente krijgen we alleen subsidie voor vergunningen. Daarbij hebben we nog een paar rekeningen openstaan van vorig jaar.”
In 2012 werd het feest ook al bijna afgeblazen. COVA probeert samen met Holland Casino dit jaar nog wel een nieuwjaarsreceptie te plannen.