Minder aanmeldingen Muziekschool Amsterdam

Muziekschool Amsterdam heeft dit schooljaar vijftien procent minder aanmeldingen gehad dan het jaar daarvoor. Het is voor het eerst sinds het uitbreken van de economische crisis in 2008 dat het aantal leerlingen terugloopt. Directeur Willem Smit: “We merken dat er door de economische situatie minder belangstelling is.”

Er is vooral een duidelijke afname te zien bij lessen voor blaasinstrumenten, zoals saxofoon of klarinet. De populariteit voor gitaar- en pianoles is stabiel gebleven. “En dat zijn van oudsher muzieklessen die groeien”, zegt Smit. Muziekschool Amsterdam is met 5300 leerlingen de grootste muziekschool van Amsterdam.

chris friese
Foto Flickr / chris friese

De Muziekschool Amsterdam krijgt 3,3 miljoen euro subsidie van de gemeente, een korting van een half miljoen ten opzichte van vorig jaar. De tarieven zijn daarom dit schooljaar omhoog gegaan. Leerlingen krijgen nu minder lang les voor hetzelfde geld. Wekelijks dertig minuten saxofoonles voor twee personen kost nu bijvoorbeeld vijfhonderd euro per jaar, terwijl leerlingen voor dat bedrag eerst veertig minuten les kregen. “Als het geld niet uit de subsidiezak komt, dan moet het van de ouders komen.”

Volgens Smit zijn het niet alleen de lage inkomens die afhaken. “We zien nu duidelijk dat de middengroep, met een modaal inkomen of net daarboven, het laat afweten. Die groep heeft geen recht op financiĆ«le ondersteuning.” Alleen mensen die minder dan 33 duizend euro per jaar verdienen hebben daar recht op.