Speelgoedbank zet tijdelijke stop op inzameling

De Speelgoedbank in Bos en Lommer. Foto: Annemieke Steenbergen
De Speelgoedbank in Bos en Lommer. Foto: Annemieke Steenbergen
De Speelgoedbank in Bos en Lommer kan geen speelgoed meer aannemen en organiseert tijdelijk geen inzamelacties meer. Dankzij gulle gevers in december is er te weinig opslagruimte.

Kinderen tot tien jaar van wie de ouders naar de Voedselbank gaan, kunnen bij de Speelgoedbank gratis speelgoed halen. De bank is voor zijn speelgoed afhankelijk van donaties. In december ontving de bank zo veel speelgoed, dat er volgens initiatiefneemster Raya Gorter geen ruimte meer is om het allemaal op te slaan. “De opslagruimte is te klein. Daarnaast heeft het inzamelen van speelgoed meer bekendheid dan het ophalen ervan.”

De bank bestaat sinds oktober vorig jaar. Gorter: “Als je de winkel bomvol propt, weet een kind niet wat het kiezen moet. Daarnaast is het belangrijk om een divers assortiment aan te bieden. Het moet niet zo zijn dat een stoer jongetje van negen alleen maar Barbies kan meenemen. We willen dat de speelgoedbank eruit ziet als een echte speelgoedwinkel.”

De Speelgoedbank probeert zichzelf in de kijker te spelen door te flyeren bij Amsterdamse Voedselbanken en actief te zijn op sociale media. Gorter ziet online initiatieven als gratisoptehalen.nl niet als concurrentie. “De speelgoedbank is niet zomaar voor iedereen toegankelijk zoals dat soort sites.”

Gorter weet niet wanneer mensen weer speelgoed kunnen doneren. “Dat is afhankelijk van hoeveel kinderen speelgoed komen halen en of er een nieuwe opslagruimte beschikbaar komt.” De Speelgoedbank is eens per maand op zaterdag open. De eerstvolgende keer is 18 januari.