Voorlopig geen courgette op het Amsterdamse bord

Door een mislukte oogst van Spaanse bladgroenten kampen Amsterdamse restaurants met grote tekorten aan sla en courgette.

James Muller, ober van restaurant Termarsch & Co aan de Amsterdamse Vijzelstraat, schudt misprijzend zijn hoofd. ‘‘Kijk eens naar deze little gem sla, dat ziet er toch raar uit? Alle kroppen die we de laatste weken uit Spanje binnenkrijgen zijn dun en rot van binnen.’’ De meeste Spaanse oogsten van bladgroenten zijn mislukt door de hevige regenval en vorst van de afgelopen maand. Dit leidt tot tekorten aan onder meer sla, courgette, spinazie en aubergine op de Nederlandse markt. Ook Amsterdamse ondernemers worden getroffen door de afwezigheid van deze groenten.

De medewerkers van Termarsch & Co proberen nog zo veel mogelijk van de sla te gebruiken. ‘‘We halen de rotte stukken sla eruit, dus we hebben nog geen klachten gekregen van onze gasten’’, vertelt Muller. Ook de biologische winkel Organic verderop in de Vijzelstraat ondervindt hinder van de Spaanse misoogsten. ‘‘Wij hebben sinds anderhalve week geen courgettes meer’’, zegt Bas Verver van Organic, terwijl hij het geld in de kassa’s telt. ‘‘Binnenkort krijgen we weer courgettes uit Italië, maar we merken wel dat de prijs met een euro per kilo gestegen is.’’

In restaurant De Roode Leeuw aan het Damrak proberen de chefs creatief om te gaan met de schaarste aan bladgroenten en courgettes. ‘‘De schade valt voor ons wel mee, omdat we deze groenten niet als hoofdingrediënt gebruiken. Daarvoor kunnen we ook andere groente gebruiken’’, vertelt ober Tjarco Cornelissen. Wel zijn de chef-koks gestopt met de inkoop van de gele courgette. ‘‘Op een gegeven moment betaalden we vijf euro per gele courgette. Dat werd te veel, want we kunnen dit niet doorberekenen aan de klanten.’’

Restaurant De Roode Leeuw koopt zijn groenten in bij Amsterdamse groothandelaren in groente en fruit. Ron Meijenburg van groothandel Miedema en zoon bevestigt dat er sprake is van grote tekorten aan groenten uit Spanje. ‘‘De chef-koks van de restaurants waaraan wij leveren zullen creatief moeten zijn de komende periode, want wij kunnen echt niet voldoen aan de vraag naar bladgroenten en courgettes uit Spanje.’’ De importeurs van Miedema en zoon bv proberen deze producten nu uit andere landen te halen, zoals Turkije en Griekenland. ‘‘Dit brengt hogere transportkosten met zich mee, waardoor onze winst stagneert.’’

‘‘Ik heb dit nog nooit meegemaakt in de 35 jaar dat ik nu in deze branche werk’’, vertelt Bert Rustenburg, werkzaam bij Rustenburg Groothandel. ‘‘Normaal krijgen we tien tot twaalf pallets courgettes per week binnen, maar dat zijn er nu maar twee. Om betaalbare producten te kunnen leveren, verkopen we nu producten uit klasse twee.’’ Producten uit deze klasse moeten kwalitatief redelijk zijn. Dit in tegenstelling tot producten uit klasse een, die van goede kwaliteit moeten zijn.

Groothandel Rustenburg betaalt nu drie tot vier keer zo veel voor een oogst courgettes, zegt Bert Rustenburg. Supermarkten als Albert Heijn, Lidl en Jumbo lijken de prijs van courgettes kunstmatig laag te houden. ‘‘Zij verkopen courgettes voor minder dan de helft van onze inkoopprijs. Dat is voor mij een raadsel. Er is iets vreemds aan de hand in het land van de verse producten.’’ Een woordvoerder van Albert Heijn wil dat niet bevestigen. ‘‘Prijzen van producten zijn dynamisch en van meerdere factoren afhankelijk, waarbij beschikbaarheid een van die factoren is.’’