Thierry Baudet presenteert negende boek

De roep om de strijd aan te binden met de zogenoemde politieke elite klinkt steeds luider. Nieuwbakken politieke partij Forum voor Democratie (FvD) heeft het “openbreken van het partijkartel” gemaakt tot haar belangrijkste agendapunt. Lijsttrekker Thierry Baudet (33) presenteerde er vrijdag een boek over.

De belangrijkste banen in Nederland worden verdeeld onder een beperkt gezelschap en de invloed van de gewone burger op wet- en regelgeving valt te verwaarlozen. De remedie? Bindende referenda. Dat is wat Baudet uiteenzet in zijn negende boek Breek het partijkartel: De noodzaak van referenda (Prometheus).

De boekpresentatie, die plaatsvond op het thuisadres van FvD aan de Amsterdamse Herengracht, was een informele borrel waar voornamelijk partijleden en vrienden van Baudet bij aanwezig waren. Het eerste exemplaar van zijn boek overhandigde Baudet aan FvD-lijstduwer Paul Cliteur.

In een toespraak lichtte Baudet de totstandkoming van zijn boek kort toe. “De politiek is een zombie geworden, een levende dode,” sprak hij. “Om het debat te verfrissen, vernieuwen en verjongen zijn regelmatige referenda noodzakelijk.” Tijdens het eerste partijcongres van FvD op zaterdag 14 januari zei Baudet al dat “onze vrije, tolerante, vrijzinnige, nieuwsgierige, humoristische, vrolijke en democratische samenleving in levensgevaar verkeert.”

In tegenstelling tot recentelijk door collega-lijsttrekkers uitgegeven boeken, prijkt op de cover van Breek het partijkartel geen foto van Baudet. “Het is een intellectueel boek dat draait om de inhoud,” aldus de schrijver. “En het intellectueel vermogen van onze huidige politici is betrekkelijk.”

Prometheus-uitgever Mai Spijkers omschreef het boek als “een chique, intellectuele variant van een rechts geluid” en roemde Baudet om het als “romancier” en intellectueel te wagen als politicus. Cliteur noemde het boek de bekroning op het begin van FvD.