Wat app jij? De telefoon van Dana (14)

Als tiener kun je tegenwoordig niet meer zonder telefoon. De hele dag online en bereikbaar. Maar wat doen tieners eigenlijk op hun telefoon? Welke apps gebruiken ze? En hoe gebruiken ze die? Aflevering 1.

Dana (14 jaar) zit in 3 VWO op het Gerrit van der Veen College in Amsterdam Zuid.

Wat is je favoriete app?
“Ik gebruik Snapchat elke dag, want anders gaan m’n streaks weg en dat is niet de bedoeling. Als je drie aangesloten dagen een foto naar elkaar stuurt, dan krijg je een drietje met een vlammetje achter je naam, dat is een streak. Mijn record is 60 streaks, maar dat is niet super hoog, je hebt ook mensen die 300 of 400 streaks hebben. Instagram gebruik ik ook veel, ik heb net nog wat gepost. Volgens mij heb ik 600 volgers. Soms verwijder ik ook foto’s als ik denk: ‘Dat is niet meer wie ik nu ben’. Ik post ook wel foto’s van vriendinnetjes, daar sta ik zelf niet altijd op. Soms ga ik ook gewoon via het zoekicoontje naar filmpjes kijken. Dat is wel gevaarlijk, want dan ben je ineens alweer een uur verder.”

Gebruik je apps meestal alleen of ook met anderen?
“Als ik met vriendinnen afspreek gaan we vaak op Snapchat, omdat je dan aan anderen wilt laten zien met wie je op dat moment bent. De hondenfilter is heel populair, maar ik gebruik die niet. Het is een bepaald soort mensen die de hondenfilter gebruikt, die hebben een bepaalde stijl. Canada Goose jassen, heel veel foundation, Huaraches, dat soort mensen. Bij mijn stijl passen meer de lelijke filters haha, van die filters die je gezicht vervormen enzo, dat zijn dingen die ik met mijn vriendinnen doe.”

Mag je je telefoon op school gebruiken?
“In de pauze mag dat wel, maar niet in de les, of tenminste, niet bij alle docenten. Sommigen zijn daar heel streng in, als ze dan zien dat je je telefoon gebruikt zeggen ze meteen: ‘Ga jij maar een corvee briefje halen!’ Ik heb dat gelukkig nog nooit hoeven doen. Je moet een beetje weten bij wie je het wel en bij wie je het niet kan doen.”

Weten je ouders wat voor apps je gebruikt?
“Mijn moeder weet sowieso alles wat ik doe en ik denk dat mijn vader ook wel weet wat ik gebruik. Als hij zou vragen of hij op mijn telefoon mag kijken is dat prima, alleen ik heb liever niet dat hij in mijn foto’s kijkt. Mijn moeder volgt me ook op Instagram, mijn vader snapt instagram niet.”

Welke apps zijn ouderwets/kunnen echt niet meer?
“Facebook! Facebook gebruik ik echt niet, ik heb het nooit gehad en ik wil het ook niet. Ik vind Facebook een stom, commercieel bedrijf. Ze hebben Whatsapp opgekocht en het gaat ze alleen maar om geld en winst. En ik vind Facebook ook een beetje overgenomen door volwassenen. Feestjes organiseren doen we ook via Whatsapp en niet via Facebook. Als je een feest wilt geven maak je een groepsapp aan, want daar kunnen 260 mensen in. Eigenlijk organiseren we feesten altijd via Whatsapp.

Welke app is nieuw?
“Dat is Musical.ly, een app waarmee je muziekjes kunt nadoen, een soort playbacken. Ik vind dat helemaal niks. Het is wel heel populair, een meisje uit mijn klas had op een gegeven moment ook 6000 volgers. Ik vind het gewoon niet zo interessant, in mijn vriendengroep heeft niemand het.”