Hipster / Muslim tentoonstelling opent morgen in OBA Staatsliedenbuurt

Wat gebeurt er als hipsters en moslims van kleding wisselen? Deze vraag vormt het uitgangspunt voor de tentoonstelling Hipster / Muslim, die vanaf morgen te zien is in de Openbare Bibliotheek Amsterdam, locatie Staatsliedenbuurt. Op een speelse manier wordt er ingehaakt op de stereotypering van moslims en hipsters.

“Het idee voor de tentoonstelling begon bij de baard”, vertelt initiatiefneemster Shirin Mirachor. “Waarom is een moslim met een baard eng en worden hipsters met baarden juist als toegankelijk gezien?”, vroeg ze zich af. Met de tentoonstelling Hipster / Muslim wil ze mensen bewust maken van hun vooroordelen en ze op een speelse manier triggeren om verder te kijken. “Op die manier wil ik het debat over stereotypering aanzwengelen”, aldus Mirachor.

De tentoonstelling bestaat uit een fotoserie met bijgaande interviews en een korte documentaire, waarin de jongens over het onderwerp spreken. “De tentoonstelling reist en komt op plekken waar moslims en hipsters samen of juist langs elkaar leven.” Zo was de tentoonstelling al eerder te zien in Rotterdam en ook op het Mercatorplein in Amsterdam West.

Toen Ilias Zian, programmamaker bij de OBA, de tentoonstelling op het Mercatorplein zag, besloot hij deze naar de bibliotheek te halen. “De OBA is een laagdrempelige plek waar zowel moslims als hipsters komen. Daarbij is de Staatsliedenbuurt een goed voorbeeld van een plek waar deze twee groepen samen komen”, vertelt hij.

Hipster / Muslim wordt morgen geopend door VVD duoraadslid Samira Bouchibti in de OBA Staatsliedenbuurt. De tentoonstelling is daar nog tot eind april te zien is.

Zaterdag verschijnt op NAP Nieuws een verslag de opening.