"Als je aan onze kinderen komt, kom je aan ons"

“Als jullie dit zien gebeuren met een twaalfjarige jongen, denken jullie misschien: oh wat zielig. Als ik dit zie gebeuren, denk ik meteen aan mijn eigen zoon. Dat dat ook met hem zou kunnen gebeuren.”

Duidelijke taal op het Bijlmerplein in Zuidoost, waar donderdagavond een honderdtal mensen verzameld zijn tegenover de McDonalds. Het is er ijskoud, maar “dat jullie allemaal zijn gekomen, geeft veel warmte”, zegt activist Jeffrey Afriyie, die eerder ook tegen Zwarte Piet demonstreerde. Het evenement kreeg de naam ‘We Know Our Rights!’ op Facebook.  De aanleiding is de aanhouding van een twaalfjarige zwarte jongen op dinsdag, bij het winkelcentrum de Amsterdamse Poort. De jongen werd beboet en in de boeien geslagen omdat hij fietste op een plaats waar dat niet was toegestaan, en daarna weigerde zich te identificeren.

Een woordvoerder van stadsdeel Zuidoost laat weten dat het nog steeds niet helemaal duidelijk is wat nu precies de feiten zijn. “In principe is het geen hele ingewikkelde zaak. Het staat vast dat de jongen aan het fietsen was waar dat eigenlijk niet mocht. De twee weken daarvoor waren er al acties gehouden om mensen daarvan op een vriendelijke manier bewust te maken.” Hij zegt dat ze nu druk in gesprek zijn met politie en handhaving enerzijds, en de jongen en zijn moeder anderzijds. “We nemen deze zaak heel serieus.”

Natuurlijk is het enkele geval van het jongetje niet de enige reden om een geluid te laten horen. Nanyamka Geldorp is lid van CoAl, een actiegroep die aan communitybuilding doet en zich inzet voor weerbaarheid voor minderheden in de maatschappij. Samen met de organisaties Controle Alt Delete en New Urban Collective hebben ze de bijeenkomst georganiseerd. Geldorp: “Ik heb het gevoel dat het toch sneller kinderen zijn van allochtone afkomst, die door politie en handhaving echt als volwassenen behandeld worden”, zegt ze. “Er wordt vaak gezegd dat dat komt omdat die kinderen te weinig respect tonen, maar als je iemand heel lang op een bepaalde manier behandelt, is het moeilijk om daar nog respect van te verwachten. Het is een vicieuze cirkel.” Zij vindt het daarom erg belangrijk dat kinderen op zulke momenten hun rechten kennen, en dat is ook het uiteindelijke doel van de bijeenkomst.

De sprekers laten zich daarnaast ook krachtig uit over het etnisch profileren bij de politie. “Black lives matter!” roepen enkele toeschouwers. “Witte agenten willen hun superioriteit laten zien door zwarte mensen op te pakken, en noemen dat dan achteraf ‘foutieve aanhouding’.”, zegt een spreker. “Dit moet stoppen!”, de toeschouwers weer. De woordvoerder van stadsdeel Zuidoost herkent de beschuldigingen niet. “Wij zijn het er met z’n allen over eens dat er geen onderscheid gemaakt moet worden”. Ook de agenten die op het plein staan, voelen zich er niet door aangesproken. Ondanks de harde woorden, gaat het er vreedzaam aan toe.

“Tot hier, en niet verder!”