Hipsters en moslims in de bibliotheek

Tuinbroeken, djellaba’s, blouses met kleurige motieven, bijzondere brillen, tattoos en kaftans. Het is een bonte mix van uiterlijke kenmerken op de foto’s die langs de volledige lengte van de OBA Staatsliedenbuurt prijken. De enige constante factor is de baard.

Het is precies die baard die het uitgangspunt vormt van de tentoonstelling Hipster / Muslim die hier vrijdagavond werd geopend. “Waarom is een moslim met een baard eng en worden hipsters met baarden juist als toegankelijk gezien”, vroeg initiatiefneemster Shirin Mirachor (29) zich af.

'De enige constante factor is de baard'

   Mirachor, zelf half Nederlands, half Irakees-Koerdisch, begon het project 2014. “Ik werkte toen voor VICE Londen en zat daar juist een beetje in de hipster scene”, vertelt ze. “Het viel me op dat, ook al waren mensen links of progressief, ze toch andere associaties bij moslims hadden dan ik, waarschijnlijk door mijn familie. Bij moslims dacht ik aan warm, vertrouwd en veel respect.” Ze wilde de hipsters en moslims bij elkaar brengen omdat beide groepen door de media een imago hadden en als twee uitersten werden gepresenteerd. “Er werd wel veel óver ze gepraat, maar niet met ze gepraat. Ik wilde de twee groepen met elkaar in gesprek laten gaan over identiteit, religie en samenleven, om te kijken of ze echt zo ver uit elkaar lagen”, zegt Mirachor.

'Bij moslims dacht ik aan warm, vertrouwd en veel respect.'

De tentoonstelling Hipster / Muslim bestaat uit een fotoserie met bijgaande interviews en een korte documentaire, waarin de jongens over het onderwerp spreken. Inmiddels bestaat het project uit drie edities; in Amsterdam West, in Rotterdam en in Antwerpen Borgerhout. Volgend jaar komt Molenbeek daar nog bij. De jongens op de foto’s zijn geen modellen. Mirachor vond ze door zelf de buurt in te trekken en het gesprek aan te gaan.

'Er werd wel veel over ze gepraat, maar niet met ze gepraat'

“In mijn project staat een hipster voor de urban millenial, de stedeling. Hipsters zijn een hele homogene groep, er is heel weinig ideaal. Ze zijn niet zo uitgesproken als bijvoorbeeld punk. Voor de moslims vond ik het belangrijk dat ze praktiserend waren. Hoe ze dat deden maakte niet uit, maar het was vooral belangrijk dat ze zich konden identificeren met het label.”

“Waarom is een moslim met een baard eng en worden hipsters met baarden juist als toegankelijk gezien?”

Met Hipster / Muslim wil Mirachor mensen bewust maken van hun vooroordelen en ze op een speelse manier triggeren verder te kijken. “Er is de laatste tijd veel discussie over de rol van de media in de beeldvorming van groepen en hoe ze dat sturen. Je kunt ook niet ontkennen hoe krachtig de media zijn. In die zin denk ik dat de overheid zich wel meer daar tegen moet uitspreken. Zo’n brief van premier Rutte bijvoorbeeld werkt natuurlijk averechts, terwijl de brief van schrijver/rapper Massih Hutak als reactie daarop juist heel positief werkt”, vertelt Mirachor.

De tentoonstelling is nog tot eind april te zien in de OBA Staatsliedenbuurt