Omvang gevolgen inreisverbod voor Amsterdamse universiteiten onduidelijk

Het tijdelijke inreisverbod dat president Trump vrijdag instelde, treft ook studenten en medewerkers van de Amsterdamse universiteiten UvA en VU. Hun precieze aantal blijft vooralsnog onduidelijk. Inventarisatie krijgt niet overal prioriteit.

Dat blijkt uit een rondvraag bij beide universiteiten en drie grote internationale studieverenigingen. De VU maakte al een overzicht. Voorlichter Alice Paijens: “Volgens onze gegevens reizen twee studenten het aankomende semester naar de VS voor een stage of uitwisseling.” Geen van hen zal gehinderd worden door het gewijzigde toelatingsbeleid. Beide studenten hebben een andere nationaliteit dan de zeven waarvoor het verbod geldt. Op dit moment bekijkt de universiteit of studenten die binnenkort uit de VS terugkeren ondersteuning kunnen gebruiken. “Dat aantal is niet meer dan vijf.”

Afgelopen weekend leidde een door president Trump ingesteld decreet tot internationale commotie. Het decreet betekent een direct inreisverbod voor inwoners van zeven landen in het Midden-Oosten, en duurt 90 dagen. Ook als mensen een dubbele nationaliteit of werkvergunning (green card) hebben, komen ze de VS niet in. Armen Hakhverdian, docent en politicoloog aan de UvA, becommentarieerde het inreisverbod dit weekend via Twitter. De Nederlander, op dit moment tijdelijk woonachtig en werkzaam in de VS, bezit ook de Iraanse nationaliteit. Het verbod zal Hakhverdian beperken de eerstvolgende keer dat hij het land weer in wilt.

De UvA geeft aan de ontwikkelingen “in de gaten” te houden. Vooralsnog ziet de universiteit geen reden om een inventarisatie van getroffen studenten of docenten te maken. Annelies van Dijk: “Het verbod ligt nog gedeeltelijk ter beoordeling bij de rechter. Bovendien registreert ons systeem niet op etniciteit. Een inventarisatie zou handmatig moeten gebeuren.”

EOS, faculteitsvereniging voor sociale wetenschappen aan de VU, had vanochtend ook nog geen signalen van leden gekregen. Hetzelfde geldt voor studievereniging Machiavelli (Politicologie, UvA) en het International Student Network Amsterdam. Wel zegt EOS dat een aantal van haar leden het inreisverbod als een “vorm van afwijzing” beschouwt. Volgens de vereniging van universiteiten VSNU is het inventariseren en eventueel helpen van studenten of docenten een taak waarover iedere universiteit zelf moet beslissen. Het landelijke orgaan had tot vanochtend nog geen meldingen ontvangen.