"Misschien is het wel een heel logisch bedrag, maar ik kan het me niet voorstellen"

NAP Nieuws gaat langs bij huiseigenaren die gedupeerd worden door de overgangsregeling naar eeuwigdurende erfpacht. Paul Ponten (62) was directeur van een opleidingsinstituut voor bedrijven en bezit een bovenwoning in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam-West.

Paul Ponten, 62 jaar
Bovenwoning Staatsliedenbuurt, Amsterdam-West
Te betalen bij overstap op eeuwigdurende erfpacht: 70.000 euro

“Van erfpacht wist ik niks af toen we deze woning kochten in ’94. We hebben het moeten betalen, want je koopt het af voor vijftig jaar. Ik heb laatst de koopakte opgezocht. Ja, er staat een verwijzing naar erfpacht in, maar niet het bedrag. Hoeveel erfpacht wij ooit hebben betaald weet ik tot op de dag van vandaag niet. Je bent kritischer bij het kopen van een wasmachine dan bij het kopen van een huis.

“275 duizend gulden – inclusief erfpacht, blijkbaar – betaalden we voor de woning, zeg maar zo’n 150 duizend euro. De Waardering Onroerende Zaken (WOZ-waarde) is nu bepaald op 450 duizend euro.

“Over precies twee jaar zijn we van onze hypotheek af. Ik ben vervroegd gestopt en mijn vrouw gaat dat waarschijnlijk ook doen. Een vrij huis leek ons een mooie pensioenvoorziening.

“Door de rekentool op de website van de gemeente kan ik zien wat ik moet betalen als we nu eeuwigdurende erfpacht zouden afkopen. Dat bedrag wordt gebaseerd op de WOZ-waarde van ons huis van 2014, toen 380 duizend euro, en bedraagt om en nabij de zeventigduizend euro. Dat was schrikken. Is dat veel? Is dat weinig? Ik had geen idee. We hebben het over bijna twintig procent van de waarde. Misschien is het wel een heel logisch bedrag, maar ik kan het me niet voorstellen.

“Ik ben me eigenlijk pas echt in erfpacht gaan verdiepen toen het hele circus een paar weken geleden begon. Tot 2044 heb ik de grond onder mijn huis afgekocht, misschien ben ik tegen die tijd wel dood en begraven. Ik kan niet goed beoordelen wat het verschil zou zijn als de politiek gewoon zou doordenderen zonder beleidswijzigingen en ik in 2044 een brief van de gemeente had ontvangen. Als ik die zeventigduizend euro nu niet ophoest, moet ik straks per jaar een bedrag van ongeveer 3.500 euro gaan betalen. Als ik niet overstap naar eeuwigdurende erfpacht ben ik dus dief van m’n eigen portemonnee.

P2580581.jpg
'Het uitzicht zal hier altijd vrij blijven en het is hier rustig.'

“Voor de gedachte dat grond van de samenleving is, heb ik wel sympathie. Toch vind ik dat de gemeente zich nu kwetsbaar maakt en de zaak onverstandig aanpakt. Dit gaat om een behoorlijke ingreep voor heel veel mensen, maar de inhoudelijke motivatie is ronduit zwak.

“Er is zoveel onduidelijkheid. Wat was ooit de erfpacht van mijn huis? Waar is de uitkomst van die rekentool precies op gebaseerd? En wat is nu WOZ? Is deze woning –, zijn de stenen – duurder geworden, of de grond? Zet deze vierkante meters in Osdorp neer en de WOZ-waarde daalt. Dan zeg ik: overheid, je hebt al maatregelen genomen om waardevermeerdering van de grond ten goede te laten komen aan de samenleving – veel belastingen zijn immers gebaseerd op de sterk groeiende WOZ-waarde.

“We zijn gebakken aan Amsterdam. Het uitzicht zal hier altijd vrij blijven en het is hier rustig. We hebben aan drie kanten een terras. ’s Zomers zitten we aan de ene kant in de zon te ontbijten, ’s avonds dineren we aan de andere kant met vrienden. Musea, het Concertgebouw, de schouwburg, de bioscoop: alles is in de buurt. Nee, koste wat kost – wij gaan hier nooit meer weg.”