“Ik had nooit gedacht dat ik zou gaan ondernemen”

Elke week belicht de economieredactie van NAP Nieuws bijzondere, interessante en opmerkelijke banen in Amsterdam. Deze week spraken we met Laila Blomer van BrouwBrood. Zij maakt brood van bierresten.

“Het is best spannend om een bedrijf te beginnen. Je hebt iemand nodig die je even een schop geeft. Ik kan me voorstellen dat een boel mensen het graag willen, maar niet beginnen omdat je jezelf over een drempel heen moet zetten. Ik had nooit gedacht dat ik zou gaan ondernemen. Maar het is het heel erg waard.

“Wij maken brood van bierbostel. Dat zijn granen waar eerder bier van gemaakt is. Dit verkopen wij in horecagelegenheden. In Amsterdamse cafés kun je dus ons broodje bestellen. Op dit moment verdienen we nog niet genoeg om onszelf uit te kunnen betalen, maar we zijn pas afgelopen zomer begonnen.

“Het idee is ontstaan tijdens een vak aan de Universiteit van Amsterdam. Dit werd gegeven in samenwerking met een adviesbureau. De vraag was: hoe maak je grondstoffen van reststromen? Ik kreeg samen met drie andere studenten een ‘case’ van een bierbrouwerij. Bij kleine bierbrouwerijen eindigen de graanresten vaak als afval of compost en dat is heel zonde. Wij gingen op zoek naar een nuttigere toepassing.

“Je kunt echt van alles met bierbostel doen. Het kan bijvoorbeeld verwerkt worden in bakstenen of voor waterzuivering worden ingezet. Wij maakten er brood van. Na afloop van het project benaderde iemand van het adviesbureau ons. Volgens hem konden we van onze ‘case’ prima een bedrijfje maken.

“Aan het begin wist ik niet of ik wel een bedrijf wilde. Ik wou gewoon mijn studie afmaken. Toen besloten we om het te proberen. We hikten er tegenaan om te beginnen en bleven maar voorbereiden. Afgelopen zomer zei Oedipus, een bierbrouwerij waar we mee samenwerken: “jongens, nu is het klaar. Jullie moeten nu echt gaan beginnen, anders ben ik het helemaal zat’. Dat was voor ons een ‘wake-up call’ en toen zijn we binnen een week gestart.

“Aan het begin hebben we het brood zelf gebakken, maar dat werd helemaal niks. Een goede bakker zijn is echt een vak. Er zit een heleboel chemie in brood. Wat is een goede temperatuur, hoe vochtig moet het zijn, wat is de juiste zuurgraad? Daarom werken we nu samen met een Amsterdamse bakkerij. Die heeft ons geholpen met het ontwikkelen van een recept.

“Gluten zijn heel belangrijk voor de structuur van het brood. Bierbostel is een lastige grondstof, omdat het uit gekookte granen bestaat. De gluten zijn kapot, waardoor het brood uit elkaar valt. Nu gebruiken we dus dertig procent bierbostel en zeventig procent volkoren meel. Ons brood is vezelig en het vult goed. Mensen komen er echt voor terug.

“Qua regelgeving is het gebruik van reststromen een grijs gebied. Wanneer is iets een grondstof en wanneer wordt het afval? Je moet ervoor zorgen dat het nooit als afval wordt bestempeld. Dus op het moment dat de granen uit het bierbrouwproces worden gezeefd, vangen wij ze meteen op en worden ze gelijk verwerkt. Dan is het een tussenstroom en geen afval.

“Amsterdam loopt best achter in de verwerking van reststromen. Doordat ik een klein bedrijfje heb, kom ik veel mensen tegen met duurzame initiatieven. Daardoor zie ik veel mogelijkheden om samen te werken en reststromen nuttiger in te zetten. ”