Kinderraad na schooltijd minder populair

De Kinderraad van De Banne loopt leeg. De raad is een initiatief van Stadsdeel Noord om kinderen te betrekken bij de gemeentelijke politiek. Het project ging 31 januari officieel van start, maar de eerste kinderen hebben al afgezegd, omdat de vergaderingen plaatsvinden buiten schooltijd. “Ik had het te druk met buitenspelen en zwemmen,” vertelt ex-raadslid Hajar (11), leerling van basisschool de Zeven Zeeën.

Vorig jaar verzamelde Stichting Wijsneus kinderen van vier basisscholen in De Banne om samen ideeën te bedenken waarmee ze hun buurt kunnen verbeteren. Veiligheid, vriendelijkheid en hygiëne stonden centraal bij de kinderraad, die tijdens schooltijd samen kwam om hierover te vergaderen. De ideeën worden gepresenteerd bij de bestuurscommissie Noord. Sinds afgelopen week gaat de kinderraad verder buiten schooltijd, op de woensdagmiddag. Dertien kinderen hebben sinds deze verandering afgezegd.

Ook bij de andere basisscholen zijn veel kinderen “van de Kinderraad afgegaan”, zoals de leerlingen het zelf noemen. “Ik had andere dingen te doen”, vertelt Chams (11), “en twee jongens zijn gestopt omdat ze het saai vonden”, vult schoolgenoot Hajar aan. Van basisschool de Vier Windstreken gaan vier van de zes leerlingen verder met de Kinderraad, van De Driemaster drie van de vier. Van de vierde school, De Botteloef, gaat nog één jongetje door, drie kinderen stopten. “Zij zitten op voetbal, zwemmen, gymnastiek. En eentje wilde gewoon niet meer,” vertelt een medewerkster van de Botteloef.

Hajar vindt het “niet goed” dat iedereen gestopt is, maar wilde zelf ook tijd bewaren voor haar hobby’s. Volgens directeur Ferdinand van Veen kan er niet gesproken worden van een mislukking. “Er zit een kink in de kabel. Misschien kan Stichting Wijsneus kijken of het deels onder schooltijd en deels na schooltijd kan. Het is net politiek, je moet verbinding zoeken.”

“De meeste leerlingen wilden wel meedoen”, zegt Liesbeth Barwegen van Stichting Wijsneus, “maar je komt in de knoop met naschoolse bezigheden.” Volgens de directrice is er geen sprake van gebrek aan enthousiasme. “We hebben nog voldoende kinderen om mee aan de slag te gaan.”