Yogadocenten met een burn-out

Geloof het of niet: een yogaburn-out is geen idiotie. Het overkwam deze yogadocenten.

Mercedes Parellada (36)

Mercedes danste bij wereldberoemde gezelschappen, kreeg daarna een stressvolle baan als horecamanager en vond uiteindelijk rust en balans in yoga.

Mercedes komt uit Argentinië. Op haar vijftiende sloot ze zich aan bij het Engelse dansgezelschap de Royal Ballet School en op haar twintigste ging ze dansen bij het Nationale Ballet. Toen sloeg het noodlot toe. Door een blessure moest ze haar danscarrière opgeven.

Ze rolde in de horeca en werd manager van de Supper Club in Amsterdam en later van de populaire Bar Italia. Haar hectische bestaan had zijn weerslag op haar. Ze werkte nachten door en verwaarloosde haar lichaam. Totdat ze in de sportschool kennismaakte met yoga en meteen verliefd werd.

De horecabaan vergde haar constante aanwezigheid, dus bleef het bij sporadische yogalesjes op haar vrije dagen en wat zonnegroeten voor het werk. Maar op een dag besloot ze dat yoga zo goed voelde dat ze er haar leven van wilde maken.

Haar Yoga Teacher Training deed ze in 2009 bij Yogahaven in Marokko. Yoga vervulde vanaf dat moment een steeds belangrijkere rol in haar leven. Het heeft nog drie jaar geduurd voordat ze les ging geven. De volledige toewijding kwam pas toen ze werd gevraagd om een hotyogastudio in Amsterdam Zuid te helpen oprichten. Naast haar taken als manager gaf ze gemiddeld 14 yogalessen per week.

Het werd te veel. Alle energie die ze in zich had ging naar haar studenten, waardoor ze haar eigen veerkracht verloor. Naast de lessen die ze gaf, kwam ze er niet aan toe om zelf nog haar mat op te zoeken. Ze sliep weinig en haar persoonlijke yogaproces kwam tot stilstand. Om weer tot zichzelf te komen laste ze een korte yogaretraite in. Langzaam bouwde ze het aantal yogalessen af totdat ze besloot haar eigen yogastudio te openen.

Hotpod Yoga is inmiddels een succesvolle studio. Een hotpod is een soort luchtkasteel dat op elke locatie kan worden opgeblazen. Daarbinnen is de temperatuur rond de 37 graden. Mercedes bracht het concept als eerste naar Nederland en blaast haar Hotpod nu dagelijks op in Club Lite in Amsterdam West.

Italy Padilla (25)

Ze was toegewijd professioneel danseres. Yoga bood haar een uitlaatklep nadat ze haar danscarrière moest beëindigen door een blessure.

Italy werd geboren in Seattle in de Verenigde Staten. Daar trainde ze op een prestigieuze dansschool waar ze ook haar reguliere vakken volgde. Se studeerde dans en fysiologie in Arizona. Daar kwam ze voor het eerst in aanraking met yoga en raakte ze verslingerd aan barre, een combinatie van ballet, pilates en yoga.

Na bij een Duits gezelschap te hebben gedanst, begon ze te werken als dans- en barredocent. Lesgeven was haar op het lijf geschreven. Ze houdt ervan om in het middelpunt te staan.

Een toekomst als danseres werd ook Italy ontnomen door een blessure. Dus stortte ze zich op yoga. Op die manier kon ze nog steeds bewegen maar op een meer gecontroleerde en mindful manier. In 2014 besloot ze yogadocent te worden en deed een Teacher Training in Bali bij Frog Lotus.

Zes maanden lang gaf ze gemiddeld 22 barre- en yogalessen per week in haar geboortestad Seattle. De lessen van één à anderhalf uur vergen veel energie en voorbereiding.  Ze was aan de lopende band ziek totdat haar lichaam haar tot een halt riep. De schorre, zwoele toon waarop ze spreekt, komt niet door een avondje stappen. Ze belastte haar stem zo intensief, dat ze poliepen op haar stembanden kreeg – iets wat doorgaans alleen bij zangeressen gebeurt. Haar stem is permanent beschadigd.

Ze heeft een korte tijd vrij moeten nemen om weer op te laden en is daarna op een lager pitje doorgegaan met lesgeven. Vier maanden geleden verhuisde ze met haar Nederlandse vriend naar Amsterdam. Hier geeft ze op vier verschillende yogascholen gemiddeld veertien yogalessen per week