Letters schilderen als beroep

Tussen Fajah Lourens’ ‘Killerbody’ en het boek van Astrid Holleeder prijkt een onverwachte nieuwkomer in de bol.com boeken top 10; het boek ‘Handlettering doe je zo!’ van grafisch vormgeefster Karin Luttenberg. Handlettering is het tekenen van letters in allerlei vormen, maten en stijlen.  “In een wereld waar alles steeds digitaler wordt, is handlettering een tegenhanger”, vertelt Luttenberg. “Er is een terugkeer naar handgemaakt en do it yourself”, vult handletteraar Majken Enequist aan.

Luttenberg zag op Instagram plaatjes van mooie teksten en kwam toen op het idee om terug naar de basis te gaan; tekenen. Enequist denkt dat handlettering zo populair is omdat mensen graag iets willen waar ze met tijd en aandacht mee bezig kunnen zijn. Luttenberg vult aan: “Als je iemand wilt feliciteren bijvoorbeeld, dan kun je even snel een appje sturen of zelf een kaartje voor iemand maken.”

Instagram is de grootste reden dat de trend zich zo snel verspreidt. “Op Instagram staan veel inspirerende uitspraken of quotes van bekende mensen. Dat is met name hetgeen waar handlettering voor wordt gebruikt”, aldus Enequist. Ze volgt veel andere lettering-artists voor inspiratie en heeft opdrachten gekregen doordat mensen haar werk op Instagram zien. Ook Luttenberg is actief op het medium en post dagelijks foto’s van haar werk. Inmiddels heeft ze bijna 24.000 volgers.

Voor wie met handlettering wil beginnen heeft Luttenberg een duidelijk advies: “Koop een dik pak papier en probeer elke dag minstens een halfuur iets te tekenen.” Enequist legt uit: “Als je olympisch sporter wilt worden, heb je ook niet alleen talent nodig. Dan moet je daarbij heel hard trainen.” Ze noemt het ook wel muscle memory: “Je bent bezig een beweging in je hoofd te prenten, zodat je die ook kunt maken zonder na te denken.”