Wonen aan het pilotplein

Isabelle Blekxtoon woont in een van de stegen die op het Rembrandtplein uitkomen. Als voorzitter van buurtplatform De Nachtwacht volgt ze de voortgang van de pilot op de voet.

[owl-carousel category=”Rembrandtplein” singleItem=”true” autoPlay=”true”]

In de negen jaar dat ze vlakbij het plein woont heeft Blekxtoon de overlast zien verergeren. “Het is nu echt uit de hand gelopen. Vroeger hadden we ook wel last, maar dan vooral in de weekends. Nu is het iedere avond raak.” Zoals de meeste bewoners heeft Blekxtoon vooral last van geluidsoverlast. Dreunende bastonen, bijvoorbeeld. “Er zijn horeca-exploitanten op het plein die met ons meedenken. Die snappen dat wij doordeweeks ook wel eens willen slapen. Maar er zijn er ook die het nog steeds niet helemaal begrijpen. De ondernemers in de Reguliersdwarsstraat zijn bijvoorbeeld niet aangesloten bij de BIZ. Die zijn dus ook niet betrokken in de afspraken tussen de gemeente en de rest van de horecazaken. Terwijl ze wel van de maatregelen profiteren.”

Naast de decibellen die van de clubs en kroegen afkomstig zijn, hebben de omwonenden last van schreeuwend uitgaanspubliek. Sinds de hosts op het plein lopen heeft die overlast zich naar de straten en stegen aan de randen van het plein verplaatst. “Het waterbedeffect”, noemt Blekxtoon dat. In de weekends is het geschreeuw volgens Blexktoon iets afgenomen. Ze merkt ook dat de sfeer op het plein wat minder agressief is dan lang het geval was. ’s Nachts hoort ze geen aldoor toeterende taxi’s meer. En de app waarmee bewoners overlast direct aan handhavers kunnen melden heeft ervoor gezorgd dat er sneller wordt opgetreden.

Maar op doordeweekse avonden is de overlast erger geworden. Dan zijn er geen hosts en is er volgens Blekxtoon niet of nauwelijks handhaving. De meldingsapp werkt dan niet. “Dan moet je dus melden via het oude klachtensysteem van de gemeente. Als ik op woensdag om drie uur ’s nachts meld dat ik mijn bed uit tril door het gedreun, krijg ik bericht dat er binnen vijf dagen iemand gaat kijken. Daar heb ik natuurlijk niets aan.”

De daling van het aantal incidenten wijdt Blekxtoon dan ook aan ‘meldingsmoeheid’. “Als je voor de zoveelste keer iets meldt, en er wordt steeds niets mee gedaan, word je daar moedeloos van. Dan laat je het de volgende keer maar zitten. “Zie je wel”, zeggen ze dan bij de gemeente, “minder overlast”.”

Reactie van de gemeente
“De gemeente houdt nauwlettend in de gaten dat de bewoners in de omliggende straten geen overlast ondervinden van de pilot. Daarom lopen de hosts ook aan de randen van het plein, daar is ook handhaving aanwezig. Wij herkennen dat het nu ook doordeweeks drukker is. De genoemde maatregelen van de pilot beperken zich tot de vrijdag- en zaterdagnacht, de drukste uitgaansnachten. In die nachten is de overlast met 18% gedaald. De gemeente denkt dat een deel van de ‘meldingsmoeheid’ in de weekendnachten is opgelost door de app, waar de bewoners en handhavers tevreden over zijn.”