Folderbranche in hoger beroep tegen ja/jasticker

De folderbranche gaat in hoger beroep tegen de gemeente Amsterdam. Sinds 1 januari mogen alleen huishoudens met een ja/jasticker op de brievenbus folders ontvangen. Een ‘overhaaste’ beslissing, vindt de branche.

‘Maar dat is het niet’, zegt Peter Paul Ekker, woordvoerder bij de gemeente Amsterdam. ‘Het besluit om een ja/jasticker in te voeren is zelfs een aantal keer uitgesteld. We hebben het afgelopen jaar geprobeerd om samen te werken met de reclamebranche. Om samen tot oplossingen te komen.’ Die gesprekken leidden niet tot een overeenkomst. En dus besloot de gemeenteraad om begin dit jaar de sticker in te voeren.

Klachten

Als mensen folders ontvangen zonder dat zij een sticker op de brievenbus hebben, kan een klacht worden ingediend bij de gemeente. In de maand januari leverde dat tot nu toe ruim honderd klachten op. ‘Maar de bezorgers worden hier niet van op de hoogte gesteld’, zegt Monique Lichtvoet van brancheorganisatie MailDB. ‘We hebben de gemeente Amsterdam meermaals verzocht die gegevens ook met ons te delen, zodat wij iets met de klacht kunnen doen.’

De gemeente is niet van plan die gegevens te delen. ‘Wij zouden dan voor ieder huishouden moet kijken welke bezorger van welk bedrijf verantwoordelijk is voor dat adres’, reageert Ekker. ‘De bedrijven willen folders versturen, dus zij moeten zich aan de regels houden.’

Nu krijgen de merken achter de folders zelf, zoals Blokker, Albert Heijn of Kruidvat een papieren brief van de gemeente als er een klacht binnenkomt. Onzinnig papierverbruik? ‘We zijn wettelijk verplicht dit doen’, zegt Ekker. ‘En dat aantal brieven staat niet in verhouding tot het aantal folders dat met de ja/jasticker wordt bespaard.’

Opleiden

Volgens brancheorganisatie MailDB zijn er zo’n duizend folderbezorgers actief in Amsterdam. Naast de rechtszaak gaat nu de meeste aandacht uit naar opleiding. ‘We zitten in een overgangsfase en doen er alles aan om de bezorgers daar door heen te loodsen. Die weten nu vaak ook niet waar ze aan toe zijn.’

Volgens woordvoerder Ekker lopen de gesprekken op ambtelijk niveau tussen beide partijen nog steeds door. ‘Maar nu zijn we in gesprek met een partij die een rechtszaak tegen ons heeft aangespannen. Het is nu aan de rechter om te beslissen.’