Speciale ‘inburgering’ voor EMA-nieuwkomers uit Engeland

Een speciale ‘inburgeringsdesk’ is opgezet voor de 897 EMA-werknemers die naar Nederland komen. Vanaf februari start de desk met gepersonaliseerde coaching, die de nieuwkomers en hun gezinnen moet voorbereiden op hun verblijf.

Het European Medicines Agency (EMA) verhuist volgend jaar maart naar Amsterdam, omdat het door de Brexit niet in Engeland kan blijven. Vandaag maakte minister Bruno Bruins (Medische Zorg) bekend dat het EMA tijdelijk het Spark-gebouw bij Sloterdijk zal betreden. In november 2019 zal de medische autoriteit definitief haar plek op de Zuidas innemen. 

Van het huidige personeel zal 81 procent meeverhuizen naar Nederland. Dat zegt Noel Wathion, de Deputy Director bij EMA. Voor deze werknemers hebben de gemeente Amsterdam en het Rijk de helpdesk opgericht. De nieuwkomers moeten ‘ingeburgerd’ zijn voordat het werk op de Zuidas van start gaat.

Tijdens de individuele coachingstrajecten krijgen de expats informatie over taalcursussen, huisvesting en internationale scholen voor hun kinderen. Daarnaast komen dagelijkse voorzieningen – zoals het openbaar vervoer – ook ter sprake. Dat kondigt Aginus Kalis aan, die het EMA-project leidt vanuit het ministerie Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De expats gaan zich niet alleen in Amsterdam vestigen. Zowel Den Haag als het dorp Bergen zijn potentiële woonplaatsen. ‘De werknemers moeten maximaal op een uur reistijd van de nieuwe werklocatie wonen,’ stelt projectmanager Colleen Geske, werkzaam voor de gemeente Amsterdam. ‘We willen de werknemers in ieder geval aan betaalbare woningen helpen.’ 

Eind vorig jaar werden informatiesessies gehouden over Nederland. Werknemers konden vragen stellen over hun toekomstige bestaan bij een tak van de helpdesk in Londen. ‘We hebben al driehonderd informatie-aanvragen gehad’, ligt Geske toe. ‘De meeste werknemers wilden vooral meer weten over de scholen in Nederland.’ 

Er komen Spaanse (13%), Italiaanse (13%), Franse (12%), Duitse (6%) en Poolse (6%) medewerkers deze kant op. Het overige deel is verdeeld over andere EU-nationaliteiten.