Leven van de fooi

‘Denken jullie dat wiet in heel Nederland is gelegaliseerd of alleen in Amsterdam?’, vraagt Gianni Jesterhoudt (28) aan de groep toeristen die hij rondleidt. Jesterhoudt is gids bij FreeDam Tours. De groep is stil. ‘Haha het is een instinker. Het is overal verboden.’

‘Ik ben waarschijnlijk de ‘most local person’ van Amsterdam. Mijn ouders en grootouders komen uit Amsterdam. En zelfs de generatie daarvoor komt uit Amsterdam’, zegt Jesterhoudt. Afgelopen zomer voegde hij zich bij de ‘free walking family’. Jesterhoudt is student aardwetenschappen aan de Vrije Universiteit en als bijbaan leidt hij Free Walking Tours.

De Free Walking Tours vinden in steden over heel de wereld plaats. De tours beginnen elke dag op een vast tijdstip op een vaste plek en zijn gratis te volgen. De gidsen krijgen geen uurloon maar verdienen aan de fooi die aan het eind wordt gegeven. Een deel van de fooi draagt Jesterhoudt af aan het hoofdkantoor. Van een tour van ongeveer tweeënhalf uur houdt hij tachtig tot honderd euro over.

De tour van Jesterhoudt gaat langs de hoogtepunten van het centrum van Amsterdam. Oude kerk. Wallen. Zeedijk. Nieuwmarkt. Begijnhof. Onderweg vertelt hij leuke feitjes. Bij de Zeedijk: ‘Veertig jaar geleden konden wij hier niet staan, toen stond de straat vol met junkies.’ Nieuwmarkt: ‘Wist je dat de anatomieles van Rembrandt hier in de Waag is gemaakt?’

Gids Gianni Jesterhoudt met zijn groep toeristen

De groep toeristen die vandaag de rondleiding volgt bestaat uit Spaanse, Engelse en Amerikaanse studenten, een stel uit Polen en oudere Schotten. Halverwege trakteert Jesterhoudt op stroopwafels. ‘Koop de stroopwafels gewoon in de supermarkt, daar zijn ze veel goedkoper’, tipt hij de groep. Tien minuten later. ‘Voelen jullie het koekje al? Hahaha, nee ik heb er niks in gedaan hoor.’

Bij het Begijnhof doet Jesterhoudt zijn praatje buiten de poort. ‘Groepen zijn niet toegestaan hier dus vanaf nu doen we alsof we een internationale familie zijn’, vertelt hij. ‘Ik maak er altijd een grapje van. Groepen zijn hier niet echt verboden. Maar hier wonen ook gewoon mensen en er komen elke dag tientallen groepen toeristen. Daarom doe ik het praatje altijd buiten. Als ik wel een keer voor een huis moet stoppen, probeer ik er op te letten dat ik de volgende keer ergens anders stop.’

De tour eindigt bij de Dam. Iedereen drukt wat briefgeld in de handen van Jesterhoudt. ‘Als jullie mij goed vonden geef mij dan een positieve beoordeling op Tripadvisor. Dan krijg ik van mijn baas meer diensten toegewezen.’ Op Tripadvisor staat Westerhoudt nu op het maximale aantal van vijf sterren.