Voedingscentrum noemt bestseller over overgewicht ‘misleidend’

De lofzang op verzadigd vet in Lichter, de bestseller van arts William Cortvriendt, is wetenschappelijk niet overtuigend. Dat zegt het Voedingscentrum tegen NAP Nieuws. ‘Cortvriendt verdraait het verhaal rondom verzadigd vet.’

Een mals koteletje, roomboter en een gebakken ei; Cortvriendt vindt dat verzadigd vet ten onrechte een slecht imago heeft. De arts adviseert een volvet dieet zonder industrieel bereide voeding. De nadruk op verzadigd vet gaat in tegen het Voedingsadvies van de Gezondheidsraad. ‘Ik vind het kwalijk dat consumenten meekrijgen dat ze vrijuit vlees, kaas en boter mogen eten’, zegt Astrid Postma-Smeets, voedingsdeskundige bij het Voedingscentrum. ‘Het advies is wereldwijd duidelijk: beperk de hoeveelheid verzadigd vet om overgewicht en hart- en vaatziekten te voorkomen.’

Selectief

Verzadigd vet is verbannen op basis van ‘slecht onderzoek’, zegt Cortvriendt, opgeleid als basisarts en voormalig medisch directeur van Janssen Pharmaceutica, in een interview met NAP Nieuws. ‘Heel onverstandig’, vindt Eert Schoten, woordvoerder van de Gezondheidsraad. De Gezondheidsraad bracht in 2015 haar laatste advies uit. ‘We hebben toen de wetenschappelijke literatuur over vetten op kwaliteit beoordeeld’, vertelt woordvoerder Schoten. ‘En daar staan we nog steeds achter.’

Ook voedingsdeskundige Postma-Smeets vindt het standpunt van Cortvriendt onverstandig. ‘Wanneer je de literatuur systematisch beoordeelt zoals het een goede voedingswetenschapper betaamt, blijkt dat verzadigd vet door onverzadigd vet vervangen moet worden.’ Volgens Postma-Smeets citeert Cortvriendt ‘net die enkele onderzoeken’ die dat niet vinden. ‘Dat werkt misleidend.’

Vraagtekens

‘Ik baseer mijn standpunt over verzadigd vet op 48 onderzoeken’, zegt Cortvriendt in een reactie. ‘Deze zijn gepubliceerd in de meest vooraanstaande medische vaktijdschriften en voor iedereen na te lezen.’ Cortvriendt vraagt zich af waar de wetenschappelijke onderbouwing van het Voedingscentrum te vinden is. ‘Ik heb het in elk geval nooit gezien.’

Lees hier het interview met William Cortvriendt