Jason Berg van Drie Wijzen uit Oost: ‘Wij zijn niet hip’


AMSTERDAM – Na succes met horecazaken als Maxwell en Bar Bukowski, timmert het Amsterdamse ondernemerstrio Drie Wijzen uit Oost (3WO) de laatste jaren ook aan de weg in andere stadsdelen dan Oost. Jason Berg, Riad Farhat en Piet van der Graaf zijn samen de Drie Wijzen uit Oost. De drie komen voor het eerst samen in Elsa’s Café op de Middenweg, de zaak van Van der Graaf. Ze besluiten de handen ineen te slaan en openen in 2008 Maxwell, het eerste gezamenlijke café op naam van de Wijzen. Later volgen ook cafés als Basquiat en Smokin’ Barrels, beiden in Oost. Inmiddels zijn er veertien 3WO-zaken open in Amsterdam. Dit jaar komen er nog twee bij. Hoe run je anno 2019 een horeca-imperium? NAP Nieuws sprak met Jason Berg (38), de Wijze uit Oost die de financiën en personeelszaken regelt.

3WO opereert niet meer alleen in Oost, maar ook in het centrum en West. Ligt de focus niet meer op de thuisbasis?

Berg: ‘De focus ligt altijd op kansen. We zijn wel begonnen in Oost, maar toen we de mogelijkheid kregen om Waterkant in Oud-West over te nemen en een tweede vestiging van De Biertuin in het centrum te bouwen, zijn we er voor gegaan. We zijn daarna wel weer teruggegaan naar Oost voor een nieuwe tent, maar op dit moment hoeft er niet per se iets bij in de buurt.’

Wat zijn jullie plannen voor 2019?

‘We krijgen dit jaar twee nieuwe vestigingen. De eerste is Ramona. Dat wordt een café in de De Clerqstraat dat in maart wordt geopend. Daarnaast komt er een nieuw café op de plaats van het voormalige Café Bos aan de Amstelveenseweg, met de naam Bar Bonnie. De openingsdatum daarvan ligt nog iets verder weg, namelijk in september. In beide cafés gaan we ontbijt, lunch en diner serveren.’

Jason Berg (beeld: Daphne Vermeulen)

Oost, West, Zuid, Centrum: Hoe denken u en uw partners over een vestiging in Noord?

‘Het ligt voor de hand om in de toekomst ook in Noord iets te ondernemen en we willen graag iets toevoegen aan het horeca-aanbod daar. We hebben ernaar gekeken, maar nog geen locatie gevonden die bij ons past. Een pand mag qua vierkante meters niet te klein zijn en er moet sowieso ruimte zijn voor een terras waar de zon op schijnt. Bovendien moet het in een buurt zijn waar we nog iets aan kunnen toevoegen.’

‘Meer aandacht voor bier en wijn zonder alcohol’

Jason Berg

Willen jullie buiten Amsterdam ook zaken openen?

‘Zelf sta ik daar zeker voor open. Buiten Amsterdam ben ik vooral geïnteresseerd in steden waar veel studenten wonen, zoals Groningen, Utrecht of Nijmegen. We hebben weleens gekeken naar een vestiging in Utrecht, maar dat is uiteindelijk toch niet doorgegaan. Onze projecten gaan echt alleen door als de huurprijs perfect is afgestemd op de locatie. Als al onze verschillende plannen door waren gegaan, zouden we nu twee keer zoveel zaken hebben.’

Hoe gaan jullie bij nieuwe en bestaande vestigingen om met de laatste horecatrends?

‘Wij zijn niet hip. Onze vestigingen zijn niet gebouwd rond trends. Horecazaken waarbij dat wel zo is, houden niet langer dan twee, drie jaar stand. We passen ons wel aan de trends aan. Veel mensen proberen nu bijvoorbeeld een gezondere levensstijl aan te houden. Dan bestellen ze twee glazen bier of prosecco en gaan ze daarna verder op alcoholvrij. We willen daarom meer aandacht besteden aan bier en wijn zonder alcohol.’

‘Aan de andere kant stoppen we ook met dingen die niet meer in trek zijn. Denk aan Gin-tonics: vroeger boden we tien verschillende soorten gin aan. Tegenwoordig zijn gin-tonics niet zo hip meer, dus zijn we daarmee gestopt.’

Het oorspronkelijke streven van de Drie Wijzen uit Oost was het aanbieden van een tapbiertje voor een redelijke prijs. Lukt dat nog steeds?

‘Dit jaar is de BTW met drie procent omhoog gegaan, waardoor leveranciers de prijzen ook hebben verhoogd. Om winst te blijven maken moeten wij daarin meegaan. Daarnaast gaat het in de horeca om het totaalplaatje: service, sfeer, muziek. Het kost allemaal geld en dat zit inbegrepen in de prijs van je biertje. Hoe hoog die is, verschilt per zaak. Bij de één is het 2,40 euro en bij de ander 2,70, maar sowieso minder dan 3 euro. Dat vind ik een eerlijke prijs.’

Beeld: Daphne Vermeulen en Leon Hendrickx