Omwonenden 24-uursopvang Zuid nog niet op de hoogte

AMSTERDAM  – De brandweerkazerne aan de Van Leijenberghlaan in Zuid staat op de lijst van mogelijke locaties voor een 24-uursopvang voor illegale asielzoekers. Dat bevestigde wethouder Rutger Groot Wassink (Sociale Zaken, GroenLinks) vorige week tijdens de vergadering van de gemeenteraad. Maar een week later is de buurt nog steeds niet op de hoogte van de plannen.

FvD-raadslid Annabel Nanninga stelde Groot Wassink vragen naar aanleiding van het door hem gepresenteerde ‘Uitvoeringsplan 24-uursopvang ongedocumenteerden’. Eind 2018 maakte de gemeente Amsterdam bekend te beginnen met een 24-uursopvang voor illegalen. Uitgeprocedeerde asielzoekers kunnen maximaal 1,5 jaar in de opvang verblijven en zijn verplicht gedurende die tijd mee te werken aan een permanente oplossing (dwz. terugkeer naar eigen land of doormigratie naar aan ander land). Ongeveer 500 mensen komen hiervoor in aanmerking. Een korte rondvraag in de wijk maakt duidelijk dat bewoners nog niet op de hoogte zijn van de plannen. ‘Dat dit zomaar zonder inspraak mag, geloof ik niet.’

Priscilla

Priscilla: ‘Een asielzoekerscentrum? Daar zit ik helemaal niet op te wachten. Via een vriend hoorde ik inderdaad dat de brandweer misschien wegging, maar ik wist niet dat er een opvang voor in de plaats zou komen. Ik snap dat asielzoekers ergens moeten wonen, alleen zo tegenover een chique winkelcentrum is wel een erg groot contrast. Ik ben bang dat ze gaan rondzwerven door het winkelcentrum en rondhangen op mijn terras.’

Ika (links) en Niels (rechts)

Niels: ‘Oh, zijn dat de plannen? Ik wist nog van niets. Zelf heb ik er niet zoveel problemen mee, die mensen moeten tenslotte ergens opgevangen worden. Je kunt niet zeggen dat opvang nodig is en dan vervolgens die opvang niet in je  buurt willen hebben. Maar ik vermoed dat er in het winkelcentrum nog wel winkeliers zijn die in opstand komen.’
Ika: ‘Ik heb er eigenlijk niet echt een harde mening over. Nu het zo koud is buiten vind ik het wel goed dat de gemeente een onderkomen biedt. Dat is ook een beetje onze plicht, we zijn tenslotte allemaal mensen. En je weet niet wat ze allemaal wel niet hebben meegemaakt in hun eigen land.’

Nadine (links) en Carlos (rechts)

Carlos: ‘Via een andere buurtbewoner hoorde ik van de plannen. Ik wil absoluut niet discriminerend zijn, integendeel: ik begrijp het juist goed, want ik ben zelf ook ooit als buitenlander naar Nederland gekomen. Maar hier in het winkelcentrum is gewoon niet handig. In zo’n opvangcentrum is weinig te doen en weinig controle. Dan kun je niet anders dan een beetje rondhangen, dus ga je maar naar het winkelcentrum. Een asielzoekerscentrum naast het winkelcentrum plaatsen zorgt niet voor een betere integratie. Asielzoekers zouden meer verspreiden moeten worden in de stad zelf, dát is pas bevorderlijk voor integratie.’
Nadine: ‘Ik denk er een beetje hetzelfde over: hier recht voor het winkelcentrum is geen goede plek. Met al die bankjes en terrassen gaan ze dan ongetwijfeld rondhangen voor de ingang. We zijn nog niet op de hoogte gesteld van de plannen, maar ik denk dat de mening hier in de buurt wel een beetje hetzelfde zal zijn als die van mij. We zullen zien. Er komt vast wel een stemming of een actie van de winkeliersvereniging. Want dat dit zomaar mag zonder inspraak, dat geloof ik niet.’