Trajectcontrole A2 levert opnieuw meeste boetes op

AMSTERDAM – Opnieuw zijn er op de A2 tussen Amsterdam en Utrecht de meeste snelheidsboetes uitgedeeld. De Ring van Amsterdam-West kwam op plek drie.

De snelheidsovertredingen die de camera’s van het Openbaar Ministerie op de A2 registreerde, leverde veruit het meeste geld op voor de staatskas. In 2018 gingen er tussen Amsterdam en Utrecht ruim 650 duizend mensen op de bon, blijkt uit cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het verschil met 2017 is minimaal: toen werden er 2 duizend automobilisten meer bekeurd.

Minder bekeuringen
Op de A12 bij Utrecht, plek twee, werden de meeste andere automobilisten geflitst: 360 duizend boetes werden er verstuurd. De Ring van Amsterdam-West kwam op de derde plaats. Hier werden 260 duizend bekeuringen uitgeschreven. Een groot verschil met het jaar ervoor, toen er ‘maar’ 80 duizend hardrijders de bon op gingen. Oorzaak hiervan was dat de Ring in de zomer voor groot onderhoud was gesloten in 2017.

In totaal werden er in Nederland op trajectcontroles 2,1 miljoen boetes uitgedeeld. Dat is een kleine daling ten opzichte van het jaar ervoor, toen er 50 duizend meer bekeuringen werden uitgeschreven. 

Appen op je fiets
In 2018 zijn er in heel Nederland in totaal 9,2 miljoen verkeersboetes opgelegd. Het overgrote gedeelte hiervan waren wegens het overschrijden van de maximumsnelheid. Dit zijn 7,75 miljoen boetes.

In 2019 zal er een nieuwe verkeersboete bijkomen: appen op je fiets. Dit wordt per 1 juli 2019 worden verboden en gaat de overtreder 95 euro kosten. Dit geldt overigens niet alleen voor je mobiel, maar voor alle mobiele elektronisch apparaten die worden gebruikt tijdens rijdend verkeer.