Gemeente mogelijk voor de rechter door voorstel dierenwelzijn

AMSTERDAM – De gemeente Amsterdam wacht mogelijk een rechtszaak. Jurist Erna Philippi-Gho wil een zaak aanspannen als de gemeenteraad volgende week instemt met een voorstel waardoor kleine evenementen met dieren voortaan een vergunning nodig hebben. De gemeente mag dit volgens de jurist niet eisen.

‘Ik win die rechtszaak gewoon’, zegt de jurist van het advocatenkantoor Natuur en Recht in een telefonische reactie. Philippi-Gho vertegenwoordigt zes cliënten, onder wie een mobiele boerderij en een reptielenshow. Zij staan nu regelmatig op kleine evenementen met dieren en vrezen dat ze door het voorstel minder zullen worden uitgenodigd.

‘Ik win die rechtszaak gewoon’

Jurist Erna Philippi-Gho, advocatenkantoor Natuur en Recht

De voorgestelde wijziging moet leiden tot meer grip op dierenwelzijn op evenementen, zei SP-wethouder Laurens Ivens (Dierenwelzijn) woensdag in een commissievergadering. De gemeente kan volgens de wethouder geen vergunning weigeren vanwege dierenwelzijn. Wel kan de gemeente de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) of Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) waarschuwen wanneer er dierenleed wordt vermoed.

Rondhupsende konijnen
De voorgestelde beleidsverandering belemmert volgens Philippi-Gho het vrije verkeer van diensten, dat is vastgelegd in Europese verdragen. Een vergunningplicht vanuit de gemeente is dus niet zomaar mogelijk, stelt de jurist. ‘Dit kan wel wanneer de openbare veiligheid in het geding is, maar dat moet dan goed worden onderbouwd.’ Het bewijs hiervoor ontbreekt volgens Philippi-Gho volledig. ‘Door een paar rondhupsende konijnen is de openbare veiligheid niet in gevaar.’

Bovendien is de reden van het voorstel niet een verstoring van de openbare orde, zegt de jurist. ‘Het druipt ervan af dat de voorgestelde wijziging in het kader van dierenwelzijn is. Het is heel jammer voor de gemeente, maar zij is gewoon niet bevoegd om een vergunningplicht op te leggen vanwege dierenwelzijn. Dat mag alleen de minister.’

‘Door een paar rondhupsende konijnen is de openbare veiligheid niet in gevaar’

Jurist Erna Philippi-Gho, advocatenkantoor Natuur en Recht

De gemeente laat schriftelijk weten dat de voorgestelde wijziging juridisch wel te verantwoorden is. ‘Er wordt met de wijziging geen vergunningplicht ingevoerd. Kleine evenementen zijn nu uitgezonderd van een vergunningaanvraag; voor die evenementen volstaat een melding. In het voorstel geldt deze uitzondering niet meer voor kleine, eendaagse evenementen waarbij dieren worden gebruikt. Voor die evenementen moet in dat geval altijd een vergunning worden aangevraagd.’ De gemeente lijkt niet onder de indruk van een mogelijke rechtszaak. ‘Uiteraard kunnen mensen die het daar niet mee eens zijn bezwaar maken’, reageert een woordvoerder.

Hoge verwachtingen getemperd
GroenLinks en de Partij voor de Dieren lieten zich woensdag positief uit over het voorstel. Wethouder Ivens temperde wel zelf al direct de hoge verwachtingen. ‘We kennen de capaciteiten van de NVWA. Het is niet zo dat ze er elke keer zullen staan.’ Ook een woordvoerder van de LID laat telefonisch weten niet te kunnen beloven of de dienst altijd paraat zal staan voor de gemeente. ‘Het initiatief om iets te doen aan dierenwelzijn juichen we zeker toe, maar we moeten met zestien inspecteurs het hele land door. We kunnen niet op elk mogelijk probleem ingaan, als er al elders een casus speelt.’