Nieuwe fase Holleeder-proces: Hoe zat het ook alweer?

Het liquidatieproces tegen Willem Holleeder (60) gaat morgen verder. Na vijftig zittingsdagen vol verhoren en getuigenverklaringen, is het aan het Openbaar Ministerie (OM) om te benoemen welke straf zij eist voor de Neus. Voorafgaand aan de 51ste zittingsdag, blikken wij terug op de laatste ontwikkelingen, en vooruit op wat er nog gaat gebeuren in de zaak-Holleeder.

Waar gaat het proces over?         

Holleeder staat sinds februari 2018 terecht omdat hij wordt verdacht van het (mede)organiseren van vijf geslaagde en twee mislukte liquidaties tussen 2002 en 2006. Als gevolg van één van die liquidaties, die op Cor van Hout in 2003, overleed ook botenhandelaar Robert ter Haak. Daarom staat Holleeder ook terecht op verdenking van doodslag. NAP Nieuws maakte vorig jaar een overzicht van de belangrijkste verdenkingen.

Wat gebeurt er donderdag?

Op deze dag begint in de zwaarbeveiligde Gerechtsbunker in Osdorp het eerste deel van het requisitoir van het OM. Tijdens het requisitoir (juristen spreken het uit als ‘rekwisietoor’) mogen Officieren van Justitie Sabine Tammes en Lars Stempher ingaan op wat er in de afgelopen vijftig zittingen in de rechtbank is besproken. Op basis hiervan zeggen zij wat zij het meest geschikte vonnis vinden. Volgens de planning van de Amsterdamse rechtbank zal het requisitoir vier zittingsdagen in beslag nemen.

De zwaarbeveiligde rechtszaal de Bunker in Osdorp

Het OM liet in een persbericht van 7 februari weten dat aanstaande donderdag in het teken staat van twee thema’s. Het eerste is de houding van verdachte Holleeder gedurende het proces. OM-woordvoerder Evert Boerstra wil nog niet zeggen aan de hand van welke criteria het OM de houding van Holleeder zal toetsen. Wel zegt Boerstra dat het OM Holleeder in elk geval niet zal verwijten slecht te hebben meegewerkt tijdens het gehele proces.

Het tweede thema is het totaal aan getuigenverklaringen in de zaak, bedoeld om Holleeder te linken aan de eerdergenoemde misdrijven. Van de in totaal zeven getuigen, ging de meeste media-aandacht naar de verklaringen van Holleeders zussen Sonja en Astrid. En naar die van misdaadverslaggever Peter R. de Vries.

‘De opname van Peter R. de Vries zal weinig toevoegen’

Misdaadjournalist Koen Voskuil

Misdaadjournalist Koen Voskuil van het Algemeen Dagblad denkt niet dat de getuigenissen Holleeder direct in verband kunnen brengen met de moorden. Voskuil: ‘Hoewel in de verklaringen van de zussen en Peter R. de Vries weinig concreets wordt gezegd over betrokkenheid bij liquidaties, geeft het wel een beeld van Holleeder dat vast en zeker mee gaat wegen in de hoofden van de rechtbank.’

Voskuil is niet zo onder de indruk van de geluidsopname van een gesprek tussen De Vries en Holleeder, die De Vries vorige maand openbaar maakte. ‘De opname van Peter R. De Vries zal weinig toevoegen.’ De Neus zegt hierin niets over liquidaties, vervolgt Voskuil. Daarnaast stond een deel van de inhoud van het gesprek ook in een persoonlijke brief van Holleeder aan de misdaadverslaggever. De rechtbank heeft de brief vorig jaar in juli al behandeld.

‘Niet elke moord zal bewezen kunnen worden’

Koen Voskuil

Het is volgens Voskuil mogelijk nuttig voor het OM dat Holleeder het in het telefoongesprek heeft over zijn persoonlijk contact met de crimineel Stanley Hillis. Het OM gelooft namelijk dat de in 2011 geliquideerde Hillis en Holleeder een criminele driemanschap vormden met de tot levenslang veroordeelde misdadiger Dino S.

De link met Hillis en S. is van belang voor de rechtbank, omdat S. is veroordeeld voor het organiseren van de moorden op criminelen Thomas van der Bijl en Kees Houtman. Deze moorden zijn onderzocht in het liquidatieproces Passage, dat liep van 2009 tot 2017. Holleeder hoefde zelf niet te verschijnen in dit proces, maar kwam wel ter sprake: volgens kroongetuige Peter La S. gaf Holleeder, in samenwerking met Dino S., opdracht voor deze twee moorden. La S. heeft bekend dat hij Houtman heeft gedood en heeft geprobeerd Van der Bijl te liquideren, maar daar zelf niet in was geslaagd.

Wat gebeurt er daarna?

Tijdens de overige drie dagen van het requisitoir passeren alle liquidaties om de beurt de revue. Het OM komt met haar strafeis op 1 maart, de vierde en laatste dag van het requisitoir. Daarna houden Holleeders advocaten hun pleidooi. Volgens de planning volgt de uitspraak van de rechtbank op 4 juli.

Voskuil verwacht dat het OM levenslang zal eisen. ‘Eigenlijk verwacht iedereen dat.’ Hij voegt toe: ‘Niet elke moord zal bewezen kunnen worden, maar als het gaat om die van Van der Bijl en Houtman is het bewijs sterker. Het wordt voor Holleeder lastig om daar onderuit te komen.’