‘Holleeder heeft zijn eigen waarheid’

AMSTERDAM – Het Openbaar Ministerie (OM) heeft weinig tot geen vertrouwen in de verklaringen die Willem Holleeder (60) heeft afgelegd tijdens zijn liquidatieproces. Dat maakte Officier van Justitie Sabine Tammes vanochtend bekend op de 51ste zittingsdag in De Bunker in Osdorp. Tammes: ‘Het lijkt erop dat het waarheidsgehalte van de verdachte nogal tegenvalt.’

Na vijftig zittingen mocht het OM vandaag in een toespraak ingaan op de inhoud van Holleeders uitspraken gedurende de rechtszaak. Tammes vermeldde in deze toespraak, het requisitoir, dat hij zichzelf regelmatig tegenspreekt. Verder verweet ze Holleeder er een ‘eigen waarheid’ op na te houden, die hij continu aanpast en die niet strookt met de werkelijkheid.

Ontkenningen

Tammes sprak in het betoog haar scepsis uit over het feit dat Holleeder constant ontkent betrokken te zijn geweest bij de vijf liquidaties waarvoor hij terecht staat. Tammes concludeerde: ‘In het licht van het geschetste gedraai van verdachte, het verkopen van leugens en zijn onvermogen om ook maar iets toe te geven, menen wij dat de waarde van die ontkenningen nihil is.’ De verdachte zelf kwam gedurende het betoog niet aan het woord.

Aan het begin van dit liquidatieproces gaf Holleeder juist aan niet te zullen liegen. Dat zei hij ook bij een afpersingszaak uit 2007 en toen hij aanschoof bij het televisieprogramma College Tour. Toch heeft hij tijdens dit proces bekend dat niet alles wat hij destijds zei, waar was.

Ook gaf de Neus informatie die in tegenspraak is met verklaringen van meerdere getuigen, zoals de verstopplaats van een deel van het losgeld van de Heinekenontvoering. Volgens Holleeder lag dat geld begraven bij Lage Vuursche, maar volgens mede-ontvoerder Cor van Hout en zijn zus Sonja Holleeder lag het in een bos in Frankrijk. Mede hierom neemt het OM Holleeders waarheidsclaims met een flinke korrel zout.

Verrader

Een andere reden van het OM om zijn verhaal niet serieus te nemen, is dat Holleeder in de verklaringen rond zijn criminele activiteiten nooit de namen van andere betrokken personen noemt. Dat doet hij naar eigen zeggen omdat hij geen verrader wil zijn. Tammes is echter van mening dat hij hiermee probeert zichzelf in te dekken: als hij geen namen noemt, kan de rechtbank die mensen ook niet als getuige oproepen om zijn verhaal te verifiëren.

Morgen gaat het OM verder met het requisitoir. Tammes en haar collega-Officier van Justitie Lars Stempher geven dan een overzicht van alle verdenkingen en gaan in op het criminele driemanschap waar Holleeder samen met de voor moord veroordeelde Dino S. en de in 2011 overleden Stanley Hillis lid van zou zijn geweest. De strafeis van het OM volgt op 1 maart.