Vive les #GiletsJaunes, maar niet in de Amsterdamse politiek

AMSTERDAM – Meest getweette hashtag? #GiletsJaunes. Meest voorkomend woord? ‘Giletjaunes.’ De van oorsprong Franse protestbeweging lijkt de twitterstatistieken te domineren. Maar wie verder kijkt ziet: schijn bedriegt.

NAP Nieuws deed onderzoek naar de bijna 50.000 tweets die zijn verstuurd door Amsterdamse (duo)raadsleden en partij-accounts sinds de installatie van de nieuwe raad op 29 maart 2018. Wat blijkt: de gele hesjes zijn populair, maar het merendeel van de tweets over de gele hesjes komt voor rekening van raadslid Tiers Bakker (SP).

Maar liefst 1124 keer gebruikt de SP’er het woord ‘giletsjaunes’. Verder gebruikt hij nog ‘‘gilets jaunes’ (177 keer), ‘gele hesjes’ (54 keer) en ‘gelehesjes’ (74 keer). Hij retweet daarbij voornamelijk andere accounts, onder andere ‘NiemandsKnegt’, een nationalistisch account van onbekende eigenaar.

Met zijn tweetgedrag zorgt Bakker ervoor dat de protestbeweging de twitter statistieken domineert, terwijl de overige raadsleden weinig op lijken te hebben met de protesten. Zelfs op 8 en 15 december, – de protestdagen in Amsterdam – blijft het op Twitter stil. Alleen Zeeger Ernsting (GroenLinks), Tirza de Fockert (GroenLinks), Jan-Bert Vroege (D66) en Eric van der Burg (VVD) wijden een enkele, kritische tweet aan de protesten. Vroege: ‘Ik zou het volgend jaar bij mooi weer proberen.’

Waar hebben de Amsterdamse raadsleden het dan wél over, als we Tiers Bakker en zijn ‘giletsjaunes’ even buiten beschouwing laten? De hashtags/steekwoorden die verder verreweg het meest worden gebruikt zijn #Raad020 – bedoeld om mee te praten over de algemene raadsvergadering – en ‘Amsterdam’. Wordt er verder dan niets origineels besproken? Jawel, ook de woorden Nashville en liefde werden veelvuldig gebruikt. ‘Er klonk ooit mooie muziek uit Nashville. Zet de boxen keihard en overstem de angst voor liefde,’ aldus Erik Flentge.