Schiphol haalt ook computersysteem Citrix offline

AMSTERDAM – Luchthaven Schiphol besloot vrijdagmiddag de kwetsbare Citrix software af te sluiten, zo laten ze weten aan NAP Nieuws. Schiphol volgt daarmee het voorbeeld van het MC Leeuwarden en de gemeente Amsterdam, na een waarschuwing van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). 

Het programma Citrix kwam dinsdag in het nieuws nadat een lek in de software tot een mogelijke hack bij het Medisch Centrum Leeuwarden leidde. Het NCSC, onderdeel van het ministerie van Justitie en Veiligheid, omschrijft de ernst van het probleem als een ‘9,8 op een schaal tot 10.’ Daarom adviseert het NCSC als het even kan om Citrix uit te schakelen.

Het lek was al sinds december 2019 bekend, maar niet alle gebruikers namen de maatregelen die door het NCSC waren aanbevolen. Op donderdagavond waarschuwde het NCSC dat zelfs die aanbevolen maatregelen niet altijd effectief blijken. Citrix is software waarmee medewerkers vanaf huis in de online werkomgeving van hun bedrijf kunnen komen. Zo kunnen zij thuiswerken.

Doordat Schiphol hun software uitzet, is het voor thuiswerkende medewerkers lastig om hun werk te doen. Zij moeten nu bijvoorbeeld via hun smartphone met collega’s communiceren, aangezien het centrale communicatiesysteem nu offline is. Een woordvoerder van Schiphol kan geen inschatting geven van het aantal medewerkers dat vandaag thuiswerkt.