Syrische baklava is populair﹘en niet alleen onder Syriërs

Amsterdam — Het aantal asielzoekers en nareizigers nam in 2019 licht af, blijkt uit een rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek deze dinsdag. Maar hoe vergaat het Syriërs die zich al in Nederland gevestigd hebben? NAP Nieuws ging langs bij Alsham Delights, een Syrische patisserie in Osdorp. De winkel is een groot succes, bij alle inwoners van de buurt.

Maher Kandakjie verschijnt breed lachend achter de toonbank. Hij wijst uitnodigend naar de tafeltjes die hij onlangs in zijn patisserie heeft laten neerzetten. ‘Daar vroeg iedereen om, veel klanten wilden ook rustig met een kop koffie en baklava gaan zitten.’

Met Syrische koffie en vier soorten Syrische baklava om te proeven (‘baamoul’ , ‘baloriah’, ‘asabae’ en een ‘normale’ baklava) gaan we zitten. Kandakjie, zachte stem, licht grijs baardje en een zilveren ketting met een schorpioen op zijn borst, miste de Syrische baklava toen hij naar Nederland kwam. ‘Die is veel minder zoet dan de Turkse variant, wij vermalen de pistache en cashews niet, zodat je ze goed kan proeven’. 

Van linksboven met de klok mee: ‘baamoul’, ‘asabae’, ‘baloriah’ met engelhaar en een ‘normale’ baklava. Allevier zijn gevuld met pistache.

De Syrische baklava was altijd een gemis, die importeerde hij met kilo’s tegelijk uit Syrië. Sinds 2017 heeft hij zijn eigen zaak, Alsham Delights. De hele inrichting heeft Kandakjie zelf gedaan: aan de muur hangt een metalen geometrisch hekwerk, de toonbank en tafeltjes heeft hij met een vriend gezaagd en geschuurd en de muren zijn gemoedelijk bruinrood geschilderd. Boven de tafeltjes hangen zwart-oranje metalen lampen die een warm licht over de tafeltjes werpen. 

Kandakjie kwam in 2001 voor de liefde naar Nederland, hij trouwde met een Nederlandse vrouw die hij op vakantie in Jordanië had ontmoet. In Nederland werd hij vrachtwagenchauffeur en na zijn echtscheiding bleef hij in Nederland. Teruggaan wilde hij niet, hij voelde zich intussen thuis in Nederland. In 2017 begon hij aan een nieuw avontuur: zijn eigen patisserie.

Nee, hij kan niet ontkennen dat de Syrische burgeroorlog goed is geweest voor zijn zaken. Kandakjie praat opeens wat zachter en lacht wat minder breed. ‘Er is nu veel vraag naar Syrische producten en de mannen in de keuken zijn allemaal Syriërs, die weten hoe ze Syrische baklava moeten maken’. Die zijn nu inderdaad makkelijker te vinden. Maar zijn clientèle is niet uitsluitend Syrisch, integendeel. Marokkaanse, autochtone en ook Turkse Nederlanders die meer van de Syrische dan van de Turkse baklava houden, komen allemaal langs bij Alsham Delights. ‘Er wonen ook veel Nederlandse mensen hier in de buurt, die hier allemaal heen komen’, zegt Kandakjie.

Vandaag is er ‘maar’ één kok ‘achter’ bezig: Bilal, een jongen van midden twintig is druk in de weer met grote platen baklava. Ze gaan uit een enorme oven en in grote rekken waar platen met vele vierkante meters aan baklava staan. De baklava is niet alleen voor de kleine vitrines ‘voor’, maar ook voor de export. Naar Zweden, Denemarken en Duitsland onder meer, ‘daar zijn soms wel één of twee Syrische bakkers, maar blijkbaar vinden ze onze baklava daar lekkerder,’ zegt Bilal. 

De pistachenoten, klaar om de oven te gaan.

Bilal is een neef van Kandakjie en pas sinds kort in Nederland. Het baklava maken is ‘echt zwaar handwerk’. Er is veel spierkracht nodig voor het aanduwen van het deeg, zodat het flinterdun wordt. ‘Voor’, achter de toonbank, staan veelal Marokkaanse meisjes die goed Nederlands kunnen, zo vertelt Kandakjie, maar ‘achter’ in de bakkerij werken voor nu alleen Syrische mannen. Maar die verhuizen binnenkort naar een andere, grotere locatie. De vraag naar Kandakjies baklava is te groot geworden voor het kleine bakkerijtje. Kandakjie gaat deze zomer ook de keuken opknappen en vullen met tafeltjes en stoelen. ‘Ik ga alle muren opnieuw schilderen, alles opnieuw inrichten’. 

Zo begint Kandakjie wéér een beetje opnieuw. Maar de Syrische baklava blijft, net als zijn klandizie en personeel. Tijdens het gesprek is het een komen en gaan, mensen zoeken een tafeltje aan het raam met uitzicht op de drukke Osdorpse winkelstraat en bestellen wat koffie. En baklava, daar komen ze speciaal voor naar Alsham Delights.