‘Roze Lieverdje’-genomineerde Pieter: ‘Hoe kun je je ogen sluiten voor onrecht?’

AMSTERDAM – De onderscheiding het Roze Lieverdje wordt om de twee jaar door GroenLinks uitgereikt aan een Amsterdammer die zich inzet voor de LHBTQI+-gemeenschap. In aanloop naar de uitreiking op 14 februari, spreekt NAP Nieuws met de vijf genomineerden. Vandaag: Naomie Pieter.

De nominatie voor het Roze Lieverdje kwam voor Pieter onverwacht. Om eerlijk te zijn was de verkiezing haar niet geheel bekend. ‘Begrijp me niet verkeerd, ik vind het supertof dat ik genomineerd ben. Maar ik houd me er totaal niet mee bezig.’

De dertigjarige Pieter zet zich niet alleen in voor de LHBTQI+-gemeenschap, maar ook voor de een anti-racistische samenleving. Zo is ze inmiddels vijf jaar actief bij Kick Out Zwarte Piet, is ze bestuurslid bij COC Amsterdam, organiseert ze onder andere Pon di Pride, een queer dancehall-feest en is ze performance artist. 

De studente Choreografie aan de Hogeschool van Amsterdam vindt het belangrijk om haar steentje bij te dragen en daar waar mogelijk vrijheid te ondersteunen. ‘Als je onrecht ziet, hoe kan je daar je ogen voor sluiten?’, luidt dan ook haar credo.

Gelijkheid speelt een belangrijke rol in haar activisme. Ook bij de verkiezing van het ‘Roze Lieverdje’ hecht ze waarde aan gelijkheid. ‘Je doet het werk, omdat je het belangrijk vindt. Niet om genomineerd te worden voor een prijs. Mocht ik winnen, dan zou ik mijn prijs delen met de andere genomineerden.’

Waarom vind je die gelijkheid zo belangrijk?

‘Ik vind dat er geen hiërarchie moet zijn in dat wat je doet. Het is niet alsof het ene vrijwilligerswerk beter is dan het andere. Mensen die minder gezien worden, hebben waarschijnlijk minder aanhang en dus minder stemmen. Dat maakt hun werk niet per se minder belangrijk.’

Vind je je eigen nominatie wel terecht?

‘Lastige vraag. Ik vind dat iedereen genomineerd moet worden voor zijn of haar zaak. Hoe groot of klein je bijdrage ook is. Terecht of niet. Dat is zo’n waardeoordeel. Ik kan dat niet over mijzelf zeggen.’

Wat vind je dan van deze hele verkiezing?

‘Hoewel ik het lastig vind dat deze verkiezing afhankelijk is van populariteit, vind ik het wel belangrijk dat er op deze manier een blijk van waardering wordt gegeven aan het werk dat LHBTQI+-activisten doen. Ik denk dat iedereen die zich inzet zulke waardering graag ziet worden uitgesproken.’

Stemmen op het Roze Lieverdje kan tot 14 februari 12:00.