Voetbalclub Zeeburgia: kampioen met de jeugdopleiding

AMSTERDAM – De Amsterdamse amateurvoetbalclub Zeeburgia staat bekend om zijn jeugdopleiding. Jaarlijks vertrekken ongeveer dertig getalenteerde jeugdspelers naar een profclub. Wat is het geheim? NAP Nieuws zocht het uit. 

‘Haal alles eruit; voor jezelf en voor je team. Keihard werken, elke training weer 100%! Bij Zeeburgia zijn we allemaal overlevers.’ 

Ouasim Bouy

Dat staat geschreven op de muur van de Ouasim Bouy-kleedkamer van de Amsterdamse amateurvoetbalclub Zeeburgia. Onder die letters strikt Jeffrey Owusu de veters van zijn Nike-voetbalschoenen, even verderop doet Safouane El Idrissi hetzelfde met zijn Adidas-kicksen – zijn voeten zijn te breed voor Nikes. Onderweg naar het trainingsveld komen ze voorbij de Kenny Tete-kleedkamer Met inspirerende quote: ‘De jongens hier hebben allemaal dezelfde droom: profvoetballer worden! Als je goed bent komt dat vanzelf. Blijf gewoon lekker voetballen en maak plezier.’ en de Luciano Narsingh-kleedkamer ‘Vroeger speelde ik met Sneijder en Van Persie op de PlayStation, nu sta ik met ze op het veld.’ . En langs de ‘Future Wall of Fame’: meer dan honderd foto’s van jonge ex-Zeeburgiaspelers, die zijn vertrokken naar de jeugdopleiding van een profclub. Volgend seizoen komen Jeffrey en Safouane ook op de muur te hangen. Dan spelen ze samen bij FC Utrecht Onder 16.

WhatsApp-Image-2020-02-17-at-15.48.21.jpeg

Hoe spannend de overstap ook is voor de twee talenten, voor Zeeburgia is het een doodgewone zaak. Elk jaar vertrekt een groot aantal jeugdspelers naar een betaald voetbalorganisatie (BVO) zoals FC Utrecht of Ajax. Afgelopen seizoen maakten 33 spelers een overstap, in 2017 waren dat er maar liefst 45. Voetbalvakblad De Voetbaltrainer stelde een Top 200 van de hoogst spelende jeugdclubs samen: Zeeburgia pronkt op de tweede plek. Uit een onderzoek van Tussen De Linies in 2014 bleek dat de club de meeste professionele voetballers produceert van alle Nederlandse amateurclubs. Wat doet Zeeburgia zo goed?

Training op maat

‘Heel veel clubs kijken naar wat spelers niét kunnen, en wijzen hen daarom af’, zegt Enrico Kolf, hoofdtrainer van Zeeburgia Onder 15. ‘Juist die kinderen geven we handvatten om ze verder te helpen. Ik denk dat wij een warme club zijn.’ De trainers zoeken naar zwakkere punten van jonge spelers, en geven gerichte individuele training.

Jeffrey heeft heel veel diepte in zijn spel, is razendsnel met bal, en heeft altijd twee of drie momenten per helft waarin hij gevaarlijk wordt. Maar Enrico zag ook verbeterpunten aan het begin van dit seizoen. ‘Vroeger gaf hij ballen blind voor, zonder te kijken. Nu heb ik hem zo ver gekregen dat hij kijkt voor hij een voorzet geeft. Ook heeft hij nu meer variatie in zijn loopacties. Vroeger wilde hij altijd buiten om, langs de lijn. Nu loopt hij waar de ruimte is.’

Safouane is een rasvoetballer. Technisch begaafd, en heeft ‘hele snelle ogen’: hij kan zomaar een ‘man-meersituatie’ creëren Voetbaljargon: met een onverwachte pass een medespeler in kansrijke positie zetten. . Maar Safouane kan nog werken aan de ‘omschakeling’: meteen meeverdedigen wanneer de bal wordt verloren. ‘Dat heeft hij nu verbeterd naar een zeven, maar dat moet een acht worden. Als hij gaat schakelen, is hij een van de betere voetballers.’

Zeeburgianen spreken hun coaches met ‘u’ aan, maar groeten met een informele boks. En trainers zijn hard: ‘als het slecht is, dan is het slecht. Dan zeg ik waar het op staat’, zegt Kolf. Dit seizoen leidde dat tot spanningen tussen Safouane en de coach. Maar toen Safouane een belangrijke goal maakte, vloog hij zijn trainer in de armen.

WhatsApp-Image-2020-02-17-at-15.48.21-3.jpeg

Status

De trainingen mogen dan wel goed zijn, inmiddels helpt Zeeburgia’s status als opleidclub mee om de naam hoog te houden. Getalenteerde spelers van andere clubs melden zich op latere leeftijd massaal aan bij Zeeburgia met de hoop naar een profclub te worden gelanceerd – wat soms lukt. Voorafgaand aan dit seizoen kwam maar liefst 1200 aanmeldingen binnen. Slechts 100 vechten zich door de selectieprocedure om het stralend witte shirt van Zeeburgia te mogen dragen. Jeffrey speelde bijvoorbeeld tot zijn twaalfde bij Purmersteijn, in Purmerend. Hij maakte een mini-transfer naar Zeeburgia, en viel minder dan drie seizoenen later genoeg op om gescout te worden door FC Utrecht.

Toch is Zeeburgia onder de beste jeugdopleidingen een wat vreemde eend in de bijt. De concurrerende amateurclubs hebben een sterk eerste seniorenteam – zo speelt de Amsterdamse club AFC in de Tweede Divisie De volgorde van Nederlandse voetbalcompetities van hoog naar laag niveau: Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie, Tweede Divisie (hoogste amateurniveau), Derde Divisie, Hoofdklasse, 1e klasse tot en met 5e klasse. Het eerste seniorenteam van Zeeburgia speelt in de 2e Klasse. . Zeeburgia loopt echter leeg vóórdat de spelers volwassen zijn. Het is vergelijkbaar met Ajax, dat zijn beste spelers in de zomer naar FC Barcelona en Juventus zag vertrekken – maar dan staat Zeeburgia nog een paar trappen lager in de voedselketen. Slachtoffer van het eigen succes.