Flat met honderden bewoners in Noord ontruimd wegens gaslek

Op donderdagavond was er een grote brand in een flatgebouw aan de Walmolenstraat in Amsterdam-Noord. Doordat de brandweer een hoge concentratie gas in de lucht aantrof, werd de flat met honderden inwoners volledig ontruimd.

De ochtend na de brand staan er nog twee politieauto’s voor de flat in de Walmolenstraat. Buurtbewoner Ria van Vliet staat samen met haar man en twee roodharige chihuahua’s te kijken naar de flat. ‘Het is mooi klote, we moesten zo snel weg zijn dat zelfs mijn hondjes niet mee mochten naar buiten. Dan sta je maar te kijken naar de flat en te hopen dat je hondjes het overleven.’

Bij de werkzaamheden om het gas af te sluiten is ook een waterleiding geraakt, waardoor de bewoners tijdelijk geen water hadden en grote plassen ontstonden op de binnenplaats van de flat. In de plassen staat in de vroege ochtend alleen nog een eenzame kleine auto van Zorgeloos Thuis. De oorzaak van de brand en het gaslek is volgens een woordvoerder van de brandweer nog onduidelijk.

De hulpdiensten die nog aanwezig zijn verzamelen zich bij de kelderboxen. Twee mannen in een wit pak met een gasmasker lopen in en uit om de boel te controleren. Flatbewoner Roy (achternaam bekend bij de redactie) zegt dat hij net een film aan het kijken was toen de brand uitbrak. ‘Eerst wilde ik even de film afkijken, maar dat mocht niet. Ik moest meteen naar buiten. Ze waren echt aan het schreeuwen met megafoons. Ik ga nu even slapen en ga daarna de hele avond weer door met kijken.’

De bewoners van ongeveer tien woningen moesten hun nacht elders doorbrengen omdat hun woningen zonder gas en water stonden. Er is door de brand en het gaslek niemand gewond geraakt. Alle vuilnisbakken in de buurt zitten volgestouwd met rode afzetlinten als recht door de plassen het autootje van Zorgeloos Thuis met volle vaart het fietspad op rijdt.