Hoe Daan ineens een opscheer had

Inmiddels zijn de kappers alweer zes weken dicht door de tweede lockdown. Een groot probleem voor jonge Amsterdamse mannen met hun strakke kapsels, die het liefst elke drie weken een opscheer krijgen. Hoe lossen zij dit op? 

Uit zijn tas verschijnt een professionele kappersset: een tondeuse, een schaar, een grote kwast en een fles water. De achttienjarige Jermaine spuit een plastic kammetje zorgvuldig nat. Hij bindt een zwart kappersschort om bij Daan (21). ‘Je hebt bijna een te grote nek man’, grapt hij. Daan, die voor een spiegel is gaan zitten, kan niet wachten om door Jermaine geknipt te worden. Na zes weken is zijn haar niet meer zo fresh als hij zou willen. 

Jermaine, die niet met zijn achternaam in de media wil, is er tijdens de eerste lockdown in maart achter gekomen dat hij een talent voor knippen heeft. ‘Ik begon bij het broertje van mijn vriendin’, vertelt hij. ‘Daarna kreeg ik steeds meer aanvragen van vrienden die ook een opscheer wilden. Op dit moment knip ik gemiddeld ongeveer vier mensen per week.’ Hij draagt een doorzichtig mondmasker en gaat secuur te werk. Jermaine leerde het vak van twee kappers op YouTube. Terwijl hij zijn schaar in de eerste lokken van Daan zet, zegt hij zich ervan bewust te zijn dat het niet helemaal legaal is wat hij doet. 

Clandestiene zaak

We bevinden ons in de woonkamer van Dave (23), die zometeen ook op de geïmproviseerde kappersstoel mag gaan zitten. ‘Onze hele vriendengroep komt aan de beurt’, zegt Dave. ‘Zometeen komen Joost (22) en Emile (21) en daarna komt Samuel (21) nog langs.’ De jongens hebben een tijdschema opgesteld zodat ze niet allemaal tegelijkertijd in de kleine Amsterdamse woonkamer zitten te wachten. Hun behoefte aan een kappersbeurt lijken ze belangrijker te vinden dan de steeds strenger wordende regels.

‘Ik vind dit het allerleukste om te doen. Ik hou van mooi haar en vind het fijn om op deze manier met mensen in contact te zijn’, legt Jermaine uit. Hij grijpt naar zijn tondeuse. Zijn kappersspullen hebben hem ongeveer 200 euro gekost. Een mooie investering vindt hij zelf. ‘Van deze jongens vraag ik 12,50 euro, maar aan anderen vraag ik 15 euro. Daar zit nog geen echt businessplan achter’, lacht hij. 

De geknipte gast 

Jermaine woont op IJburg, zit in 6 vwo en denkt na wat hij later wil gaan doen. ‘Ik denk niet dat ik later mijn geld verdien als kapper. Eerst wil ik graag psychologie studeren. Maar misschien dat ik het ooit combineer.’ Wellicht zoals programmamaker Özcan Akyol het doet in De geknipte gast. Voor nu houdt Jermaine het bij de kapsels van zijn vrienden. ‘Vrouwen en haar, dat is een hele andere uitdaging.’ 

Nadat Daan zijn opscheer heeft gecheckt in de spiegel, drukt hij 20 euro in de handen van Jermaine. ‘Ik geniet van je bro’. 

 

Alle achternamen zijn bij de redactie bekend.

Amsterdam is sinds maart 2020 een stuk stiller dan voorheen. In De Stille Stad onderzoekt NAP Nieuws hoe de stad en haar bewoners sinds het begin van de coronacrisis zijn veranderd. Hoe vergaat het de pandemie-hobbyisten bijvoorbeeld? En hoe is het met de dierenasielen, die haast leeg zijn doordat elke Amsterdammer op zoek is naar een harig lockdownmaatje?